Przygotowałam ostatnio kompot zimowej odsłonie taki uczciwy z kilograma jabłek. Trochę szkoda, że to taki zapomniany napój którego wygryzły kartonowe soki… Jednak mimo wszystko u nas domowy kompot czy lemoniada zawsze są mile widziane. Ja w ogóle należę do ludzi którzy lubią domowych pyszności.

W dobie tej całej chemii w jedzeniu warto poświęcić trochę czasu na gotowanie od podstaw. Nie ma nic cenniejszego niż zdrowie.

Teraz kiedy mamy sezon na jabłka warto go przygotować. sezonowe owoce zawsze smakują najlepiej i powinniśmy z nich korzystać jak tylko mamy okazję.
Proporcje na 1 kg jabłek. Jabłka obieramy i gotujemy z resztą dodatków. Wody ma być tyle żeby zakryło jabłka. Przed podaniem przelałam przez sitko. Wody nie wlewamy za dużo tak żeby to był prawdziwy kompot, a nie wodzianka.
Jeśli macie mniej słodkie jabłka należy posłodzić.
Fajnie dodać tez gruszki. Zimowy kompot z jabłek
Składniki
Wykonanie
Moja rada
Brak komentarzy