Nie wyobrażam sobie lata bez robienia przetworów chociaż kiedyś wcale tak nie myślałam. Uważałam, że skoro wszystko jest dostępne w sklepach to po co mam to robić. jednak żeby kupić dobrej jakości gotowy produkt w sklepie trzeba nie mało zapłacić. dlatego od jakiegoś czasu dużą wagę przywiązuję do domowych przetworów.
![](https://bazyliowe.pl/wp-content/uploads/2020/11/pomidorowy2-1024x1022.jpg)
Ten sos robiłam już drugi raz. Bardzo ułatwia sprawę kiedy mam ochotę na spaghetti, lazanie czy gołąbki w sosie pomidorowym. Właściwie odchodzi mi już czas na przygotowanie sosu. W dodatku pomidory latem mają zupełnie inny smak i aż się proszą żeby zamknąć je w słoiku.
![](https://bazyliowe.pl/wp-content/uploads/2020/11/pomidorowy-3-e1604994751838-880x1024.jpg)
Wiem, że weki to duże poświęcenie czasu tym bardziej latem kiedy są przyjemniejsze rzeczy do roboty jednak warto.
Ten sam sos możemy zrobić bezpośrednio przed obiadem np. z 1 kg pomidorów
Cebulę i czosnek obrać, pokroić i podsmażyć na odrobinie oliwy ~5min następnie dodać pokrojone na ćwiartki pomidory, paprykę. Doprawić solą i pieprzem i tutaj należy smakować zanim będzie za późno 😉 Do samego końca smakujemy sos tak żeby był dobrze doprawiony. Całość dusimy 1h. Po tym czasie odstawiamy do przestygnięcia. Jak już ostygnie całość blendujemy. Na końcu dodajemy bazylię i oregano i napełniamy słoiczki. Pasteryzujemy 30min. Opcjonalnie można dodać 2-3 papryki.Sos pomidorowy
Składniki
Wykonanie
Moja rada
-
02/01/2023 -
02/01/2023 -
12/07/2022
Brak komentarzy