Nie wyobrażam sobie lata bez robienia przetworów chociaż kiedyś wcale tak nie myślałam. Uważałam, że skoro wszystko jest dostępne w sklepach to po co mam to robić. jednak żeby kupić dobrej jakości gotowy produkt w sklepie trzeba nie mało zapłacić. dlatego od jakiegoś czasu dużą wagę przywiązuję do domowych przetworów.

Ten sos robiłam już drugi raz. Bardzo ułatwia sprawę kiedy mam ochotę na spaghetti, lazanie czy gołąbki w sosie pomidorowym. Właściwie odchodzi mi już czas na przygotowanie sosu. W dodatku pomidory latem mają zupełnie inny smak i aż się proszą żeby zamknąć je w słoiku.

Wiem, że weki to duże poświęcenie czasu tym bardziej latem kiedy są przyjemniejsze rzeczy do roboty jednak warto.
Ten sam sos możemy zrobić bezpośrednio przed obiadem np. z 1 kg pomidorów
Cebulę i czosnek obrać, pokroić i podsmażyć na odrobinie oliwy ~5min następnie dodać pokrojone na ćwiartki pomidory, paprykę. Doprawić solą i pieprzem i tutaj należy smakować zanim będzie za późno 😉 Do samego końca smakujemy sos tak żeby był dobrze doprawiony. Całość dusimy 1h. Po tym czasie odstawiamy do przestygnięcia. Jak już ostygnie całość blendujemy. Na końcu dodajemy bazylię i oregano i napełniamy słoiczki. Pasteryzujemy 30min. Opcjonalnie można dodać 2-3 papryki.Sos pomidorowy
Składniki
Wykonanie
Moja rada
-
02/01/2023 -
02/01/2023 -
12/07/2022
Brak komentarzy