Agrest w zeszłym roku robiłam pierwszy raz. Mamy mały krzaczek który co roku ma oblepione gałązki. O ile we wcześniejszych latach byliśmy w stanie agrest zjeść rok temu już było go za dużo. A w tym roku to z małego krzaczka jest aż 5L wiaderko agrestu. To jest już bardzo sensowny zbiór i warto zamknąć go w słoikach. Lubię taki agrest w słoiku który mogę wykorzystać do ciast. Bardzo łatwy przepis, a zimą naprawdę jest świetnym dodatkiem do drożdżowego czy ciasta na maślance. W planach mam w tym roku jeszcze zrobienie dżemu.
Wyszło mi 5 słoików 350ml na każdy słoik zatem przypada 10g cukru. Słoiki napełniamy owocami do 3/4 słoika. W garnku podgrzewamy wodę i mieszamy z cukrem aż się rozpuści. Zalewamy agrest gorącą wodą (tak 1-2cm przed rantem słoika) i zakręcamy. Pasteryzujemy 30min od zagotowania wody w garnku. Mój agrest był dojrzały i słodki więc dałam mało cukru do mniej słodkiego użyj podwójnej porcji cukru.Agrest do słoika
Składniki
Wykonanie
Moja rada
Brak komentarzy