PRZETWORY

Agrest do słoika

07/07/2022

Agrest w zeszłym roku robiłam pierwszy raz. Mamy mały krzaczek który co roku ma oblepione gałązki. O ile we wcześniejszych latach byliśmy w stanie agrest zjeść rok temu już było go za dużo. A w tym roku to z małego krzaczka jest aż 5L wiaderko agrestu. To jest już bardzo sensowny zbiór i warto zamknąć go w słoikach. Lubię taki agrest w słoiku który mogę wykorzystać do ciast. Bardzo łatwy przepis, a zimą naprawdę jest świetnym dodatkiem do drożdżowego czy ciasta na maślance. W planach mam w tym roku jeszcze zrobienie dżemu.

Agrest do słoika

Przetwory
bazyliowe.pl Porcje: 5
Czas przygotowania: 30min

Składniki

  • 1kg agrestu,
  • 1 litr wody,
  • 50g cukru,

Wykonanie

1

Wyszło mi 5 słoików 350ml na każdy słoik zatem przypada 10g cukru.

2

Słoiki napełniamy owocami do 3/4 słoika.

3

W garnku podgrzewamy wodę i mieszamy z cukrem aż się rozpuści.

4

Zalewamy agrest gorącą wodą (tak 1-2cm przed rantem słoika) i zakręcamy.

5

Pasteryzujemy 30min od zagotowania wody w garnku.

Moja rada

Mój agrest był dojrzały i słodki więc dałam mało cukru do mniej słodkiego użyj podwójnej porcji cukru.

MOŻE CI SIĘ SPODOBAĆ RÓWNIEŻ

Brak komentarzy

Zostaw komentarz