Przepis ten powiązany jest z przepisem na dżem. To przy okazji robienia dżemu powstał ten przepis. Po prostu odlałam sok z dżemu który gotowałam i zamknęłam go w słoiki. Więc korzystając z tego pomysłu możecie upiec dwie pieczenie na jednym, ogniu.
Taki sok wykorzystacie zimą do herbaty. „Ochrona przed wolnymi rodnikami, którą zapewniają śliwki, możliwa jest dzięki zawartości witamin C, A i E. Zwłaszcza ta ostatnia rzadko występuje w owocach. Śliwki bogate są także w witaminy z grupy B, dlatego mają świetny wpływ na układ nerwowy i samopoczucie. Ciemne odmiany śliwek obfitują w polifenole (katechiny i kwas chlorogenowy), które wzmagają działanie antyoksydacyjne, a co za tym idzie zapobiegają nowotworom i miażdżycom. Pod względem składników mineralnych śliwki bogate są w potas, żelazo, magnez, wapń i fosfor. Zawartość tych składników ulega zwielokrotnieniu w śliwkach suszonych. W pestkach śliwek można odnaleźć amigdalinę, uznawaną za pomocną w walce z rakiem. Zdrowotne właściwości posiada także kora drzew. Wyciąg z kory śliwki jest stosowany w leczeniu schorzeń prostaty. Wyciąg ze śliwy japońskiej zakwasza mocz, co zapobiega bakteryjnemu zapaleniu pęcherza.” źródło: Akademia Smaku
Śliwki należy umyć i przełożyć do garnka. Ja gotowałam z pestkami ponieważ z renklody ciężko usunąć pestkę. gotowałam ok. 2h Po tym czasie odstawiłam do wystudzenia i przelałam przez sito. Dżem odstawiłam na bok. Sok podgrzałam i posłodziłam, wyszło mi 2 litry soku. przelałam do butelek i pasteryzowałam 15min Śliwki jakie użyłam to renkloda. Sok najlepiej posmakować po posłodzeniu jeśli wg Was jest za mało słodki można dodać więcej cukru.Sok śliwkowy
Składniki
Wykonanie
Moja rada
-
04/08/2021 -
24/01/2021 -
20/11/2020
Brak komentarzy