PRZETWORY

Sok śliwkowy

02/09/2021

Przepis ten powiązany jest z przepisem na dżem. To przy okazji robienia dżemu powstał ten przepis. Po prostu odlałam sok z dżemu który gotowałam i zamknęłam go w słoiki. Więc korzystając z tego pomysłu możecie upiec dwie pieczenie na jednym, ogniu.

Taki sok wykorzystacie zimą do herbaty. „Ochrona przed wolnymi rodnikami, którą zapewniają śliwki, możliwa jest dzięki zawartości witamin C, A i E. Zwłaszcza ta ostatnia rzadko występuje w owocach. Śliwki bogate są także w witaminy z grupy B, dlatego mają świetny wpływ na układ nerwowy i samopoczucie. Ciemne odmiany śliwek obfitują w polifenole (katechiny i kwas chlorogenowy), które wzmagają działanie antyoksydacyjne, a co za tym idzie zapobiegają nowotworom i miażdżycom. Pod względem składników mineralnych śliwki bogate są w potas, żelazo, magnez, wapń i fosfor. Zawartość tych składników ulega zwielokrotnieniu w śliwkach suszonych. W pestkach śliwek można odnaleźć amigdalinę, uznawaną za pomocną w walce z rakiem. Zdrowotne właściwości posiada także kora drzew. Wyciąg z kory śliwki jest stosowany w leczeniu schorzeń prostaty. Wyciąg ze śliwy japońskiej zakwasza mocz, co zapobiega bakteryjnemu zapaleniu pęcherza.” źródło: Akademia Smaku

Sok śliwkowy

bazyliowe.pl Porcje: 6
Czas przygotowania: 2h

Składniki

  • 5kg śliwek,
  • szczypta soli kamiennej,
  • 200g cukru,

Wykonanie

1

Śliwki należy umyć i przełożyć do garnka. Ja gotowałam z pestkami ponieważ z renklody ciężko usunąć pestkę. gotowałam ok. 2h

2

Po tym czasie odstawiłam do wystudzenia i przelałam przez sito.

3

Dżem odstawiłam na bok.

4

Sok podgrzałam i posłodziłam, wyszło mi 2 litry soku.

5

przelałam do butelek i pasteryzowałam 15min

Moja rada

Śliwki jakie użyłam to renkloda. Sok najlepiej posmakować po posłodzeniu jeśli wg Was jest za mało słodki można dodać więcej cukru.

MOŻE CI SIĘ SPODOBAĆ RÓWNIEŻ

Brak komentarzy

Zostaw komentarz