PRZETWORY

Dżem śliwkowy

30/08/2021

Zawsze jak robię dżemy nie używam żadnych zagęstników. Nie będę rozpisywała się nad tym dlaczego, bo każdy niech sobie używa tego na co ma ochotę. W zależności od tego ile soku jest w owocach tak długo gotuję aż ten sok odparuje. Tym razem wpadłam na inny sposób. wszystko przelałam przez sitko i miałam gęsty dżem, a dodatkowo jeszcze sok. Następnym razem znowu tak zrobię. Kurkuma świetnie podkręciła kolor dżemu. A dodatkowo kurkuma wzmacnia odporność więc idealnie na jesień czy zimę.

Po przepis na sok zajrzyjcie do kolejnego postu.

Przy dżemach bez zagęstników łatwo możecie sprawdzić jak gęsty dżem będzie kiedy go przyniesiecie ze spiżarni. Wystarczy na 15min włożyć do zamrażarki talerzy, a potem nałożyć na niego odrobinę dżemu. Szybko się wychłodzi i zobaczycie jak gęsty będzie.

Dżem śliwkowy

bazyliowe.pl Porcje: 15
Czas przygotowania: 2h

Składniki

  • 5kg śliwek,
  • szczypta soli kamiennej,
  • 250g cukru,
  • 1 łyżeczka kurkumy,

Wykonanie

1

Śliwki należy umyć i przełożyć do garnka. Ja gotowałam z pestkami ponieważ z renklody ciężko usunąć pestkę. gotowałam ok. 2h

2

Po tym czasie odstawiłam do wystudzenia i przelałam przez sito.

3

Sok odstawiłam na bok.

4

Do gęstego już dżemu dodałam cukier. u mnie gęstego dżemu wyszło 2,5 litra więc dodałam 250g cukru (na każdy 1 litr dżemu 100g cukru).

5

Dodałam kurkumę i dżem zagotowałam i przełożyłam do słoiczków.

6

Pasteryzowałam 15 min.

Moja rada

Śliwki jakie użyłam to renkloda. Najlepiej po posłodzeniu smakować dżem żeby był taki jak chcemy. Bez problemu możecie dać tyle cukru żeby było dla Was dobre.

MOŻE CI SIĘ SPODOBAĆ RÓWNIEŻ

Brak komentarzy

Zostaw komentarz