PRZETWORY

Salsa z cukinii

12/08/2021

Wczoraj zebrałam 1,5kg cukinii. Wiem, że jeszcze urośnie jej sporo ale z reszty prawdopodobnie zrobię kiszoną. Miałam po poprzednich przetworach jeszcze pomidory i paprykę. Pomyślałam, że zrobię coś w stylu takiego sus z warzywami który można dodać do kurczak z ryżem, makaronu albo do karkówki. Jadłam już i to jest pyszne. Tak jak pozostałe przetwory zrobiłam bez cukru i octu.

Salsa z cukinii

Przetwory
bazyliowe.pl Porcje: 12
Czas przygotowania: 3h

Składniki

  • 3kg pomidorów,
  • 2 kg papryki,
  • 1,5kg cukinii,
  • 0,5kg cebuli,
  • 1 główka czosnku,
  • 2 łyżeczki soli,
  • oliwa do smażenia,

Wykonanie

1

Na oliwie podsmażam czosnek i dorzucam pokrojone w ćwiartki pomidory (ze skórką).

2

Na dość dużej mocy wszystko gotuję od czasu do czasu mieszając żeby odparowało.

3

Po 1,5h blenduję wszystko na gładki sos.

4

Warzywa kroję w kostkę, osobno cebulę, paprykę i cukinię.

5

W dużej patelni na oliwie zeszklić cebulę i dorzucić do gotowego sosu.

6

Następnie to samo zrobić z papryką i potem cukinią.

7

Wszystko mieszam z sosem, dodaję sól - smakuję.

8

Gorące przekładam do wyparzonych wcześniej słoików i zakręcam.

9

Pasteryzuję 20-30min i odstawiam słoiki do góry dnem.

Moja rada

Można dodać odrobinę chili.

MOŻE CI SIĘ SPODOBAĆ RÓWNIEŻ

Brak komentarzy

Zostaw komentarz