Wczoraj zebrałam 1,5kg cukinii. Wiem, że jeszcze urośnie jej sporo ale z reszty prawdopodobnie zrobię kiszoną. Miałam po poprzednich przetworach jeszcze pomidory i paprykę. Pomyślałam, że zrobię coś w stylu takiego sus z warzywami który można dodać do kurczak z ryżem, makaronu albo do karkówki. Jadłam już i to jest pyszne. Tak jak pozostałe przetwory zrobiłam bez cukru i octu.
Na oliwie podsmażam czosnek i dorzucam pokrojone w ćwiartki pomidory (ze skórką). Na dość dużej mocy wszystko gotuję od czasu do czasu mieszając żeby odparowało. Po 1,5h blenduję wszystko na gładki sos. Warzywa kroję w kostkę, osobno cebulę, paprykę i cukinię. W dużej patelni na oliwie zeszklić cebulę i dorzucić do gotowego sosu. Następnie to samo zrobić z papryką i potem cukinią. Wszystko mieszam z sosem, dodaję sól - smakuję. Gorące przekładam do wyparzonych wcześniej słoików i zakręcam. Pasteryzuję 20-30min i odstawiam słoiki do góry dnem. Można dodać odrobinę chili.Salsa z cukinii
Składniki
Wykonanie
Moja rada
-
04/08/2021 -
24/01/2021 -
20/11/2020
Brak komentarzy