PRZETWORY

Żurawina do mięs/serów

08/10/2021

W zeszłym roku robiłam ta żurawinę ale 5 słoiczków to było zdecydowanie za mało. Żurawinę robię w malutkie słoiczki ok. 100ml. Na dwie osoby to wystarczająco, a zawsze można otworzyć dodatkowy słoiczek. Najczęściej podaję ją z kaczką lub serami. Taki upieczony camembert i konfitura z żurawiny to coś pysznego.

Konfitura z żurawiny

Przetwory
bazyliowe.pl Porcje: 10
Czas przygotowania: 45min

Składniki

  • 0,5kg żurawiny,
  • 200ml wody,
  • 100g cukru,

Wykonanie

1

Żurawinę myjemy przekładamy do garnka.

2

Dodajemy wodę oraz cukier i gotujemy pod przykryciem 10min.

3

Po tym czasie ściągamy przykrycie i sprawdzamy czy jest dosyć gęsta.

4

Żurawina bardzo szybko jest gotowa.

5

Przekładamy do słoiczków i pasteryzujemy 15min.

MOŻE CI SIĘ SPODOBAĆ RÓWNIEŻ

Brak komentarzy

Zostaw komentarz