OBIADY

Risotto z borowikami

08/10/2021

Grzybobranie – uwielbiam. Właściwie dla mnie to nieodłączny element jesieni. Zawsze z tych grzybów pierwsze co robię risotto. Grzyby też zamykam w słoiku ale o tym innym razem. Oczywiście też je suszę. Tak naprawdę żeby mieć grzybów w zapasie na cały rok wystarczy dwa razy je pozbierać. Wtedy jak dla nas jest wystarczająco. Nie ma co robić za dużo zapasów, bo czas szybko mija. wszystkiego nie zdążymy zjeść, a znowu będzie czas na grzyby.

Risotto z borowikami

Obiad
bazyliowe.pl Porcje: 2

Składniki

  • 200g ryżu arborio,
  • 5 łyżek masła,
  • 1 litr bulionu warzywnego,
  • 150ml wina białego wytrawnego,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 średnia cebula,
  • borowiki,
  • 100g startego parmezanu,
  • pietruszka,
  • sól, pierz.

Wykonanie

1

Cebule i czosnek kroimy w kostkę i zeszklić na maśle.

2

Następnie dodajemy ryż i smażymy minutę.

3

Wlewamy wino i czekamy aż odparuje.

4

Następnie wlewamy łyżkę bulionu kiedy odparuje następna itd z resztą bulionu.

5

Przy ostatniej łyżce bulionu dodajemy grzyby. Po ok. 2-3min powinny być dobre.

6

Dorzucamy parmezan i pietruszkę. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem.

7

Gotowe!

MOŻE CI SIĘ SPODOBAĆ RÓWNIEŻ

Brak komentarzy

Zostaw komentarz