Grzybobranie – uwielbiam. Właściwie dla mnie to nieodłączny element jesieni. Zawsze z tych grzybów pierwsze co robię risotto. Grzyby też zamykam w słoiku ale o tym innym razem. Oczywiście też je suszę. Tak naprawdę żeby mieć grzybów w zapasie na cały rok wystarczy dwa razy je pozbierać. Wtedy jak dla nas jest wystarczająco. Nie ma co robić za dużo zapasów, bo czas szybko mija. wszystkiego nie zdążymy zjeść, a znowu będzie czas na grzyby.
Cebule i czosnek kroimy w kostkę i zeszklić na maśle. Następnie dodajemy ryż i smażymy minutę. Wlewamy wino i czekamy aż odparuje. Następnie wlewamy łyżkę bulionu kiedy odparuje następna itd z resztą bulionu. Przy ostatniej łyżce bulionu dodajemy grzyby. Po ok. 2-3min powinny być dobre. Dorzucamy parmezan i pietruszkę. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Gotowe!Risotto z borowikami
Składniki
Wykonanie
Brak komentarzy