OBIADY

Rosół z kury

26/01/2021

Jeszcze jakiś czas temu nie lubiłam tej zupy chociaż rosół lubi prawie każdy. Z łatwością możemy go zamienić w inną zupę. Według mnie rosół musi być ugotowany na kurze z wolnego wybiegu. Oczywiście można próbować zrobić inaczej. Jednak dobry fundament to podstawa sukcesu. Nawet przy tak błahej kwestii jak zupa;) Rosół lubię też za to, że mam już bulion na zupę krem. Zawsze dwa dni jemy, a resztę zamrażam w workach strunowych. Ugotowanie zupy krem kiedy mam już bulion zajmuje mi wtedy 20-30 minut.

A co z mięsem z rosołu? Zazwyczaj robię sałatkę, pastę na kanapki lub potrawkę. Możliwości jest wiele wystarczy chwile pomyśleć albo użyć wyszukiwarki. Nie gotuje rosołu długo jak inni, bo lubię te warzywa. rozgotowane niestety nie smakują już tak dobrze. Mój rosół jest uczciwy na wywarze z kury i warzyw i naprawdę nie potrzeba już nic kombinować.

Rosół z kury

Obiad
bazyliowe.pl Porcje: 6
Czas przygotowania: 2h

Składniki

  • 1 kurczak,
  • 4-5 marchewek,
  • 1/2 korzenia selera,
  • 1 korzeń pietruszki,
  • 1 cebula,
  • por,
  • sól,
  • nać selera lub pietruszki, lubczyk,

Wykonanie

1

Kurę gotuję w osolonej wodzie (2 łyżeczki soli na 2,5-3 litry wody) 1h na średnim ogniu. Po tym czasie kurczaka wyciągam na talerz. Rosół przelewam przez sitko. Następnie do tego rosołu dodaję opaloną cebulę, korzeń selera w kawałkach, korzeń pietruszki, marchewkę - wszystko staram się pokroić w słupki. Gotuję ok 15min na średnim ogniu - nie doprowadzam do wrzenia. Następnie dodaje pokrojonego pora, potem nać selera. Smakuję mój rosół i zazwyczaj jest dobry. Nie doprawiam go niczym innym niż solą. W osobnym garnku wg instrukcji na opakowaniu gotujemy makaron. Podaje posypany natką pietruszki.

Moja rada

Jeśli macie indukcję cebulę można opalić palnikiem do crème brulee. Z takich proporcji otrzymamy ~4 litry rosołu.

MOŻE CI SIĘ SPODOBAĆ RÓWNIEŻ

Brak komentarzy

Zostaw komentarz