Robiąc jabłka w słoiku przygotowuję je od razu z cynamonem żeby były gotowe do ciasta. Zimą biorę słoik i gotowe. Podlinkuję tu w przyszłości jakieś ciasto z takimi jabłkami. Idealnie łączą się też z jogurtem naturalnym i racuszkami. Zamykam w słoiku wszystko co się da. Chociaż tych słoików akurat nie robię dużo. Takich jabłek w zupełności wystarczy Wam 6-8 słoików na cały rok. nie sądzę żebyście częściej piekli szarlotkę, bo jest taki wybór ciast, że nie samymi jabłkami żyje człowiek. Przetwory to duże ułatwienie teraz może i jest trochę pracy ale potem wystarczy sięgnąć do spiżarni.

Miałam ok. 3kg jabłek proporcje są na 1kg. Używając 3kg wszystkie składniki należy pomnożyć x3. Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki i wycinamy gniazdka nasienne i kroimy jeszcze drobniej wrzucamy do garnka, Wlewamy wodę i dusimy od czasu do czasu mieszając. Całość trwa od 30-60min będziecie widzieć kiedy woda wyparuje, a z części jabłek zrobi się mus. Na końcu dodajemy cynamon. Przekładamy do słoiczków i pasteryzujemy 30min od zagotowania wody w garnku. Jabłka z cynamonem w słoiku
Składniki
Wykonanie
-
04/08/2021 -
24/01/2021 -
20/11/2020
Brak komentarzy