PRZETWORY

Buraczki w plastrach

28/07/2021

Takie buraczki robiłam pierwszy raz rok temu. Wcale wtedy nie myślałam, ze przepis powtórzę. Po prostu dostałam buraczki i musiałam je jakoś wykorzystać. Zrobiłam wtedy 10 małych słoiczków. Zostały one zjedzone w błyskawicznym tempie. Dlatego w tym roku przyszedł czas na ponowne przygotowanie buraczków w plastrach. Takie buraczki są idealnym dodatkiem do sałatki, wytrawnej tarty lub po prostu jako dodatek do obiadu. Woda która z nich zostaje to super barwnik do naleśników, pankejków czy ciasteczek. Także do końca nic nie zostaje zmarnowane – no może oprócz ziarenek gorczycy.

Buraczki w plastrach

Przetwory
bazyliowe.pl Porcje: 10
Czas przygotowania: 45min

Proporcje podane na 1kg buraków.

Składniki

  • 1kg buraków,
  • Zalewa:
  • 2 szklanki wody,
  • 100g cukru,
  • 120ml octu,
  • 2 łyżeczki soli,
  • gorczyca,

Wykonanie

1

Buraczki gotujemy w osolonej wodzie.

2

Studzimy i obieramy ze skórki.

3

Kroimy w plasterki i wkładamy do słoiczków.

4

Do słoiczka wsypujemy po kilka ziarenek gorczycy - nie przesadzajcie, bo będzie gorzkie i nie uratujecie już tego.

5

Pozostałe składniki zalewy mieszamy w garnku i doprowadzamy do wrzenia.

6

Zalewamy słoiczki i pasteryzujemy 10-15min.

Moja rada

Użyłam ok. 2kg buraków i wyszło 10 słoiczków 200ml.

MOŻE CI SIĘ SPODOBAĆ RÓWNIEŻ

Brak komentarzy

Zostaw komentarz