PRZETWORY

Ogórki kanapkowe

28/07/2022

Co roku robię przetwory i właśnie w tym roku zaczęłam szykować partię zapasów na zimę. Prawie wszystko zostało zjedzone. Przetwory niezmiennie bardzo ułatwiają mi życie w kuchni. Nawet kiedy nie ma czasu na zrobienie surówki wtedy dobry jest i taki ogórek kanapkowy. Używam ich do hot dogów pokojone w kostkę. Chociaż nazywają się kanapkowe my do kanapek wcale ich nie jemy zawsze są dodatkiem do czego np. pasty rybnej.

Ogórki kanapkowe

Przetwory
bazyliowe.pl Porcje: 6-8
Czas przygotowania: 1h

Składniki

  • 2kg ogórków,
  • 1 litr wody,
  • 300g cukru,
  • 250ml octu,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczka kurkumy,
  • Do każdego słoiczka:
  • Ziele angielskie,
  • liść laurowy,
  • pół łyżeczki gorczycy,
  • nasiona kopru (baldaszki),

Wykonanie

1

Ogórki kroimy w plastry i wkładamy do słoików, do każdego słoiczka wkładamy przyprawy.

2

Do garnka wlewamy wodę, ocet, dodajemy cukier, sól i kurkumę.

3

Jak się zagotuje zalewamy słoiczki.

4

Pasteryzujemy 5min od zagotowania wody.

MOŻE CI SIĘ SPODOBAĆ RÓWNIEŻ

Brak komentarzy

Zostaw komentarz