Drożdżówki to chyba najpyszniejszy wypiek do jedzenia zaraz po wyciągnięciu z piekarnika i koniecznie musi być dużo kruszonki. Mało kiedy zostaje nam coś na dugi dzień. Teraz tak sobie myślę, że jesienią to będzie można zrobić z prażonym jabłkiem i cynamonem. Przepis którego tutaj użyłam mam od babci i z doświadczenia wiem, że lepszego nie ma. Drożdżowe z masłem to idealny wypiek. To samo ciasto możecie użyć do zrobienia zwykłej drożdżówki w formie ciasta – bo to pierwotnie był przepis na drożdżówkę właśnie 🙂
Drożdże rozpuszczamy w mleku i odstawiamy na 5min. Po tym czasie dodajemy mąkę, jajko i cukier i zaczynamy wyrabiać ciasto, pod koniec dodajemy masło. Jak składniki będą dobrze połączone odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na 30min. Dzielimy ciasto na kawałki mi wyszło 9. Robimy kulki i rozpłaszczamy na blaszce robiąc wgłębienie na nadzienie. Składniki nadzienia wystarczy razem wymieszać (truskawki kroiłam na ćwiartki) i można nadziewać. Na każdy kawałek przypada mniej więcej 2-3 łyżeczki nadzienia. Następnie odstawiam do wyrośnięcia na 20min. Po tym czasie zagniatam z podanych składników kruszonkę i posypuję drożdżówki. Piekłam 180’C ok 15- 20min. Zaraz po pieczeniu polukrowałam (2 śmietanki 12% na 5 łyżeczek cukru pudru - można użyć jogurt grecki).Drożdżówki z truskawkami
Składniki
Wykonanie
Brak komentarzy