SŁODKOŚCI

Maślane babeczki z żurawiną

11/10/2021

Parę dni temu robiłam konfiturę z żurawiny do mięs i serów. Żurawina ma przepiękny kolor i szkoda jej nie wykorzystać do wypieków. Często robię właśnie takie babeczki z masłem. Masło w wypiekach to wyjątkowy smak. nie używam margaryny. Masło wygrywa pod jednym względem – nawet jeśli wyjdzie zakalec to i tak takie ciasto maślane zjemy. Czego o margarynie powiedzieć nie można ale każdy robi jak sobie chce. To jest tylko moje spostrzeżenie.

Maślane babeczki z żurawiną

Słodkości
bazyliowe.pl Porcje: 18
Czas przygotowania: 45min

Składniki

  • 250g żurawiny,
  • 150g masła,
  • 200g cukru,
  • 3 jajka,
  • 8g proszku do pieczenia,
  • 400g mąki,
  • 200ml mleka,
  • cukier puder,

Wykonanie

1

Rozpuścić masło i utrzeć z cukrem.

2

Dodawać po jednym jajku i ucierać dalej.

3

Następnie dodać mąkę proszek i mleko ucierać aż powstanie kremowa masa.

4

Dodać żurawinę i wymieszać.

5

Piec 180’C 20min aż się zarumienią.

6

Posypać cukrem pudrem.

MOŻE CI SIĘ SPODOBAĆ RÓWNIEŻ

Brak komentarzy

Zostaw komentarz