OBIADY

Gnocchi z kurkami

12/10/2021

O gnocchi już pisałam tutaj. To genialny półprodukt z którego możemy przyrządzić obiad czy kolacje. Jasne wiem, że mogłabym te kopytka zrobić sama. Jednak idea mojego gotowania to przede wszystkim smacznie i szybko. Bez sensu żebym pisała jak to wracając po robocie zabieram się za przygotowanie gnocchi od podstaw. Totalnie bez sensu byłoby spędzać trzy godziny w kuchni. Lepiej ten czas spędzić inaczej, a na czasochłonne gotowanie będzie jeszcze czas.

Co do kurek to też nie będę pisała jak to sama w lesie je nazbierałam. Niestety ale w tym roku była taka susza, że grzybów jest jak na lekarstwo. Dlatego po prostu je kupiłam. Chociaż mam nadzieję, że jeszcze w tym roku uda się nazbierać grzybów.

Gnocchi z kurkami

Obiad
bazyliowe.pl Porcje: 2
Czas przygotowania: 30

Składniki

  • 500g gnocchi,
  • 1 mała cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 300g kurek,
  • 200g śmietany do zup 18%,
  • 1 łyżka oliwy,
  • pęczek pietruszki,
  • sól, pieprz

Wykonanie

1

Na oliwie podsmażamy drobno pokrojony czosnek i cebulę dosłownie 3-4 minuty.

2

Następnie dodajemy oczyszczone kurki i podsmażamy wszystko z 5 min od czasu do czasu mieszając.

3

Z kurek będzie trochę wody ale to nic, doprawiamy szczypta soli i pieprzu oraz dodajemy śmietankę.

4

Teraz dorzucamy gnocchi i pokrojona pietruszkę wszystko podgrzewamy 10min na średnim ogniu mieszając co jakiś czas.

MOŻE CI SIĘ SPODOBAĆ RÓWNIEŻ

Brak komentarzy

Zostaw komentarz