Boczek jest bardzo łatwym mięsem do przygotowania. Właściwie mięsa z tłuszczykiem bardzo trudno zepsuć. Po wytopieniu tłuszczu w trakcie pieczenia mięso zawsze jest soczyste i pyszne. Kiedy ktoś kto nie ma doświadczenia w kuchni pyta co przyrządzić moja odpowiedź to boczek lub karkówka. Warto starać się kupić chudy kawałek boczku czyli taki który ma dużo mięsa, a mniej tłuszczu:) Lubię mięsa pieczone dłużej w niższej temperaturze. Sekretem soczystego mięsa są też żeliwne naczynia. Od kiedy zaczęłam używać żeliwa poznałam zupełnie inny smak mięsa. W zwykłych naczyniach żaroodpornych niestety to nie to samo. jednak zawsze lepiej próbować z tym co mamy. Bez sensu jest rozmyślać o tym czego nam brakuje w kuchni. Więc może przejdźmy do przepisu.
Tak pieczonego mięsa niczym nie podlewam. Cała woda i tłuszcz który jest w patelni jest z mięsa. Dla porównania zobaczcie zdjęcia przed i po pieczeniu. Jeśli jednak w waszym kawałku nie będzie tyle wody warto kontrolować mięso w trakcie pieczenia i wlać wtedy 200-250 ml wody.
Boczek przyprawić i zwinąć i owinąć sznurkiem. Ułożyć w naczyniu żeliwnym, z góry można jeszcze posypać papryką. Dołożyć zioła i piecz w temp 150'C 2,5h. Do boczku nie dolewamy wody, nie dodajemy tłuszczu - sam się wytopi. Do owijania boczku używamy sznurek naturalny jak do wędlin.
Taki boczek jest idealny na ciepło do obiadu lub na zimno do kanapki.Boczek zwijany - pieczony
Składniki
Wykonanie
Moja rada
-
04/08/2021 -
24/01/2021 -
20/11/2020
Brak komentarzy