OBIADY

Boczek zwijany – pieczony

01/04/2021

Boczek jest bardzo łatwym mięsem do przygotowania. Właściwie mięsa z tłuszczykiem bardzo trudno zepsuć. Po wytopieniu tłuszczu w trakcie pieczenia mięso zawsze jest soczyste i pyszne. Kiedy ktoś kto nie ma doświadczenia w kuchni pyta co przyrządzić moja odpowiedź to boczek lub karkówka. Warto starać się kupić chudy kawałek boczku czyli taki który ma dużo mięsa, a mniej tłuszczu:) Lubię mięsa pieczone dłużej w niższej temperaturze. Sekretem soczystego mięsa są też żeliwne naczynia. Od kiedy zaczęłam używać żeliwa poznałam zupełnie inny smak mięsa. W zwykłych naczyniach żaroodpornych niestety to nie to samo. jednak zawsze lepiej próbować z tym co mamy. Bez sensu jest rozmyślać o tym czego nam brakuje w kuchni. Więc może przejdźmy do przepisu.

Tak pieczonego mięsa niczym nie podlewam. Cała woda i tłuszcz który jest w patelni jest z mięsa. Dla porównania zobaczcie zdjęcia przed i po pieczeniu. Jeśli jednak w waszym kawałku nie będzie tyle wody warto kontrolować mięso w trakcie pieczenia i wlać wtedy 200-250 ml wody.

Boczek zwijany - pieczony

Obiad
bazyliowe.pl Porcje: 4-6
Czas przygotowania: 15min Total Time: 3h

Składniki

  • 1-1,2kg boczku,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 4 łyżeczki papryki wędzonej,
  • szczypta papryki ostrej,
  • zioła,

Wykonanie

1

Boczek przyprawić i zwinąć i owinąć sznurkiem. Ułożyć w naczyniu żeliwnym, z góry można jeszcze posypać papryką. Dołożyć zioła i piecz w temp 150'C 2,5h.

2

Do boczku nie dolewamy wody, nie dodajemy tłuszczu - sam się wytopi.

Moja rada

Do owijania boczku używamy sznurek naturalny jak do wędlin. Taki boczek jest idealny na ciepło do obiadu lub na zimno do kanapki.


MOŻE CI SIĘ SPODOBAĆ RÓWNIEŻ

Brak komentarzy

Zostaw komentarz