OBIADY

Krem z pieczonych pomidorów

24/10/2020

Taki krem z pomidorów sobie wymyśliłam. I przez przypadek odkryłam pomysł na zupę przy której nie trzeba stać i pilnować😋 Dzięki czemu zyskujemy czas na inne zajęcia domowe. Uwielbiam takie obiady z piekarnika. Po pracy to ma duże znaczenie czy przygotowanie obiadu to 15 minut czy 2 godziny. Zdecydowanie bardziej wolę te szybkie dania. Od święta zdarzy mi się przygotowanie gołąbków, pierogów czy krokietów.

Pomidory malinowe kupiłam reszta odmian z mojej uprawy. Chociaż w tym roku nie miałam ich dużo były pyszne. Już mam pomysł na następny krem 😉

Edit 24-09-2021

W tym roku miałam już tak różne odmiany pomidorów pod folią, że powtórzyłam ten przepis. Zobaczcie jakie piękne kolor były na blaszce. Powtórzony przepis świadczy tylko o tym jak pyszna jest ta zupa krem:)

Krem z pieczonych pomidorów

Obiad
bazyliowe.pl Porcje: 4-5
Czas przygotowania: 1 h

Składniki

  • 1kg pomidorów,
  • 4 marchewki,
  • 1 korzeń pietruszki,
  • 2 ziemniaki,
  • 1 cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • Zioła: nać selera, tymianek, oregano
  • 2 łyżki oliwy,
  • sól
  • Dodatkowo:
  • gałka muszkatołowa,
  • papryka wędzona,

Wykonanie

1

Warzywa obieramy - oprócz pomidorów. Pomidory wystarczy przekroić na pół.

2

Warzywa oraz zioła układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Teraz należy skropić je oliwą i posolić niewielką ilością soli +/- 2 łyżeczki.

3

Pieczemy 180’C 1h po tym czasie warzywa łącznie z sokiem jaki był na blaszce przekładamy do garnka i blendujemy lub używamy blender kielichowy.

4

Doprawiamy szczypta papryki ostrej, gałką muszkatołowa 0,5 łyżeczki oraz solą jeśli brakuje.

5

Smak pomidorów możemy podkręcić łyżeczką cukru.

6

Podałam z oliwą, mozzarellą oraz czarnuszką.

MOŻE CI SIĘ SPODOBAĆ RÓWNIEŻ

Brak komentarzy

Zostaw komentarz