Taki krem z pomidorów sobie wymyśliłam. I przez przypadek odkryłam pomysł na zupę przy której nie trzeba stać i pilnować Dzięki czemu zyskujemy czas na inne zajęcia domowe. Uwielbiam takie obiady z piekarnika. Po pracy to ma duże znaczenie czy przygotowanie obiadu to 15 minut czy 2 godziny. Zdecydowanie bardziej wolę te szybkie dania. Od święta zdarzy mi się przygotowanie gołąbków, pierogów czy krokietów.
Pomidory malinowe kupiłam reszta odmian z mojej uprawy. Chociaż w tym roku nie miałam ich dużo były pyszne. Już mam pomysł na następny krem 😉

Edit 24-09-2021
W tym roku miałam już tak różne odmiany pomidorów pod folią, że powtórzyłam ten przepis. Zobaczcie jakie piękne kolor były na blaszce. Powtórzony przepis świadczy tylko o tym jak pyszna jest ta zupa krem:)
Warzywa obieramy - oprócz pomidorów. Pomidory wystarczy przekroić na pół. Warzywa oraz zioła układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Teraz należy skropić je oliwą i posolić niewielką ilością soli +/- 2 łyżeczki. Pieczemy 180’C 1h po tym czasie warzywa łącznie z sokiem jaki był na blaszce przekładamy do garnka i blendujemy lub używamy blender kielichowy. Doprawiamy szczypta papryki ostrej, gałką muszkatołowa 0,5 łyżeczki oraz solą jeśli brakuje. Smak pomidorów możemy podkręcić łyżeczką cukru. Podałam z oliwą, mozzarellą oraz czarnuszką.Krem z pieczonych pomidorów
Składniki
Wykonanie
-
02/03/2023 -
06/02/2023 -
06/02/2023
Brak komentarzy