Jedliście kiedyś ciasto z ryżem? To na pewno zasmakuje każdemu kto lubi ryż na mleku W dodatku w połączeniu z migdałami i wiśniami to super deser. Na żadnym polskim blogu nie widziałam jeszcze pomysłu na to ciasto. Tym bardziej mnie to cieszy.
![Ciasto z ryżem risalamande
z wiśniami i bez pieczenia.](https://bazyliowe.pl/wp-content/uploads/2020/10/IMG_2585.jpg)
Taki ryż w formie deseru od lat króluje na naszym wigilijnym stole. A święta już coraz bliżej niestety ale czas tak szybko leci. Niedługo będę robiła ciasto na piernik świąteczny. Risalamande to popularny w Danii deser świąteczny.
![Ciasto z ryżem risalamande
z wiśniami.](https://bazyliowe.pl/wp-content/uploads/2020/10/IMG_2583.jpg)
Gotujemy ryż na mleku plus cukier (jeśli lubicie słodkie ciasta dodajcie więcej cukru, najlepiej ryż posmakować, trzeba pamiętać, ze dojdzie do niego jeszcze śmietana bez cukru). Odstawiamy do przestygnięcia, przykrywamy i od czasu do czasu mieszamy. Migdały zalewamy gorąca woda, obieramy ze skórki i kroimy w słupki. Pokruszone herbatniki mieszamy z tłuszczem i wykładamy na spod foremki. U mnie średnica 25cm. Żelatynę namaczamy w wodzie i odstawiamy na bok. Kiedy ryż ostygnie ubijamy kremówkę i mieszamy z ostudzonym ryżem dodając po 1 łyżce aż wszystko będzie wymieszane, dodajemy migdały. Podgrzewamy żelatynę do rozpuszczenia i powoli dodajemy do masy i mieszamy aż wszystko się połączy. Wykładamy na ciastka do foremki. Odlewamy sok z wiśni do garnka i dodajemy do niego skrobię oraz cukier. Dokładnie mieszamy i gotujemy aż zrobi się kisiel cały czas mieszając. Teraz dodajemy wiśnie i wykładamy na ciasto. Wstawiamy do lodówki na 2h.Ciasto ryżowe risalamande
Składniki
Wykonanie
Brak komentarzy