Jedliście kiedyś ciasto z ryżem? To na pewno zasmakuje każdemu kto lubi ryż na mleku W dodatku w połączeniu z migdałami i wiśniami to super deser. Na żadnym polskim blogu nie widziałam jeszcze pomysłu na to ciasto. Tym bardziej mnie to cieszy.

Taki ryż w formie deseru od lat króluje na naszym wigilijnym stole. A święta już coraz bliżej niestety ale czas tak szybko leci. Niedługo będę robiła ciasto na piernik świąteczny. Risalamande to popularny w Danii deser świąteczny.

Gotujemy ryż na mleku plus cukier (jeśli lubicie słodkie ciasta dodajcie więcej cukru, najlepiej ryż posmakować, trzeba pamiętać, ze dojdzie do niego jeszcze śmietana bez cukru). Odstawiamy do przestygnięcia, przykrywamy i od czasu do czasu mieszamy. Migdały zalewamy gorąca woda, obieramy ze skórki i kroimy w słupki. Pokruszone herbatniki mieszamy z tłuszczem i wykładamy na spod foremki. U mnie średnica 25cm. Żelatynę namaczamy w wodzie i odstawiamy na bok. Kiedy ryż ostygnie ubijamy kremówkę i mieszamy z ostudzonym ryżem dodając po 1 łyżce aż wszystko będzie wymieszane, dodajemy migdały. Podgrzewamy żelatynę do rozpuszczenia i powoli dodajemy do masy i mieszamy aż wszystko się połączy. Wykładamy na ciastka do foremki. Odlewamy sok z wiśni do garnka i dodajemy do niego skrobię oraz cukier. Dokładnie mieszamy i gotujemy aż zrobi się kisiel cały czas mieszając. Teraz dodajemy wiśnie i wykładamy na ciasto. Wstawiamy do lodówki na 2h.Ciasto ryżowe risalamande
Składniki
Wykonanie
Brak komentarzy