SŁODKOŚCI

Mertowiec

05/11/2021

Jakiś czas temu sobie przypomniałam o metrowcu i pomyślałam, że musze go zrobić. Metrowiec to takie kultowe ciasto dzieciństwa, że mu po prostu być na tym blogu. Sto lat go nie jadłam i cieszę się, że przypomniałam sobie jego smak. Smakował tak samo jak w czasach dzieciństwa. To trochę taka babka przekładana kremem i oblana czekoladą. Bardzo lubię i muszę pomyśleć jaki przepis z czasów dzieciństwa odtworzę następnym razem 🙂

Metrowiec

Słodkości
bazyliowe.pl Porcje: 20
Czas przygotowania: 2h

Składniki

  • Ciasto białe:
  • 3 jajka,
  • 100g cukru,
  • 75ml wody,
  • 75ml oleju,
  • 250g mąki,
  • 8g proszku do pieczenia,
  • Ciasto ciemne:
  • 3 jajka,
  • 100g cukru,
  • 75ml wody,
  • 75ml oleju,
  • 200g mąki,
  • 30g kakao,
  • 8g proszku do pieczenia,
  • Krem:
  • 2 budynie śmietankowe,
  • 500ml mleka,
  • 200g masła,
  • Polewa:
  • 100g czekolady,
  • 50ml mleka,

Wykonanie

Ciasto:

1

Białka oddzielić od żółtek. Ubić białka na sztywną pianę dodając stopniowo cukier. Następnie dodajemy po jednym żółtku cały czas ubijając. Teraz dodajemy wodę, a następnie olej. Teraz zmniejszamy obroty na minimum i dodajemy powoli składniki suche.

2

Tak samo robimy ciasto ciemne. Przelewamy do natłuszczonych foremek i pieczemy 180’C 40min.

Krem:

3

Gotujemy budyń z mlekiem i odstawiamy do wystudzenia.

4

Budyń ma być zimny, a masło w temp pokojowej.

5

Wystudzone ciasto kroimy na plasterki grubości 2cm.

6

Masło ubijamy i dodajemy budyń. Po jednej łyżce. Jak wszystko jest zmieszane to kolejną itd. Smarujemy ciasto najpierw białe potem czarne i sklejamy. Rozsmarowujemy resztę kremu na górze ciasta.

Polewa:

7

Czekoladę rozpuszczamy z masłem w kąpieli wodnej. Wylewamy na ciasto i smarujemy. Ja dodatkowo posypałam pokruszonym migdałami.

Moja rada

Ciasto można upiec w zwykłych korytkach:)

MOŻE CI SIĘ SPODOBAĆ RÓWNIEŻ

Brak komentarzy

Zostaw komentarz