ŚNIADANIA

Babeczki śniadaniowe z ciasta francuskiego

05/11/2021

Kiedyś ciasto francuskie wykorzystywałam głównie do ciasteczek, potem przychodziły przeróżne pomysły. Z ciasta francuskiego możemy zrobić śniadanie, obiad, kolację czy przekąski. Właściwie to opakowanie takiego ciasta warto jest zawsze mieć w lodówce. Na poczekaniu można coś wymyślić. Niedziela to taki dzień kiedy piekę chleb. Zatem zazwyczaj rano musze kombinować, bo chleb z poprzedniego tygodnia raczej nigdy do niedzieli nam nie przetrwa. Tym razem padło na ciasto francuskie – dorzuciłam przepiórcze jajka które zostały po szakszuce , boczek i szczypiorek. Niby nic – wszystko po prostu było w lodówce, a efekt smak wyborny. Tak niewiele do szczęścia potrzeba – wystarczy się tylko rozejrzeć być może jest w pobliżu.

Babeczki śniadaniowe z ciasta francuskiego

Śniadanie
bazyliowe.pl Porcje: 8
Czas przygotowania: 40min

Składniki

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego,
  • kilka plastrów boczku,
  • przepiórcze jajka po dwa do każdej babki,
  • szczypiorek,
  • sól,

Wykonanie

1

Ciasto francuskie kroje na kwadraty - mi wyszło 8szt.

2

Wykładam nimi formę, do tych babek najlepiej nadaje się silikonowa.

3

Potem wrzucam szczypiorek, boczek, wbijam jajka i lekko solę.

4

Piekę 200’C 20min.

5

Blachę układam na samym dole żeby babki ładnie się podpiekły.

Moja rada

Można wrzucić po 1 jajku kurzym.

MOŻE CI SIĘ SPODOBAĆ RÓWNIEŻ

Brak komentarzy

Zostaw komentarz