Kiedyś ciasto francuskie wykorzystywałam głównie do ciasteczek, potem przychodziły przeróżne pomysły. Z ciasta francuskiego możemy zrobić śniadanie, obiad, kolację czy przekąski. Właściwie to opakowanie takiego ciasta warto jest zawsze mieć w lodówce. Na poczekaniu można coś wymyślić. Niedziela to taki dzień kiedy piekę chleb. Zatem zazwyczaj rano musze kombinować, bo chleb z poprzedniego tygodnia raczej nigdy do niedzieli nam nie przetrwa. Tym razem padło na ciasto francuskie – dorzuciłam przepiórcze jajka które zostały po szakszuce , boczek i szczypiorek. Niby nic – wszystko po prostu było w lodówce, a efekt smak wyborny. Tak niewiele do szczęścia potrzeba – wystarczy się tylko rozejrzeć być może jest w pobliżu.
Ciasto francuskie kroje na kwadraty - mi wyszło 8szt. Wykładam nimi formę, do tych babek najlepiej nadaje się silikonowa. Potem wrzucam szczypiorek, boczek, wbijam jajka i lekko solę. Piekę 200’C 20min. Blachę układam na samym dole żeby babki ładnie się podpiekły. Można wrzucić po 1 jajku kurzym.Babeczki śniadaniowe z ciasta francuskiego
Składniki
Wykonanie
Moja rada
Brak komentarzy