OBIADY

Plince z pomoćką

13/09/2021

Ostatnio jak byliśmy na Mazurach widziałam to danie w karcie i od razu mówiłam, że muszę to zrobić w domu. potem tylko patrzyłam jak kelnerzy noszą talerze z plackami ziemniaczanymi do kolejnych stolików. Wiedziałam, że to będzie dobre ale jadłam już rybę. Wiec jak tylko wróciliśmy kilka dni później przygotowałam je na obiad. Nie myliłam się – totalnie moje smaki. Genialna alternatywa dla placków z łososiem czy węgierskich które uwielbiam. Chrupiące placki ziemniaczane przełożone gzikiem okraszone podsmażonym boczkiem są od dzisiaj na pierwszym miejscu.

Plince z pomoćką

Obiad
bazyliowe.pl Porcje: 2
Czas przygotowania: 45min

Kuchnia Warmii i Mazur

Składniki

  • Placki:
  • 500g ziemniaków,
  • 1 mała cebula,
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,5 łyżeczki soli,
  • 1 łyżka mąki,
  • 1 jajko,
  • pęczek pietruszki,
  • Gzik:
  • 250g twarogu,
  • 50g śmietany,
  • szczypiorek,
  • sól, pieprz
  • Dodatkowo:
  • 100g boczku w plastrach,

Wykonanie

1

Ziemniaki, cebule i czosnek zetrzeć na tarce. Pietruszkę pokroić. Dodać resztę składników i smażyć placki.

2

Składniki na gzik wymieszać, dodać posiekany szczypiorek i odstawić.

3

Usmażone placki przekładać gzikiem.

4

W międzyczasie podsmażyć lekko boczek i podać razem z plackami.

MOŻE CI SIĘ SPODOBAĆ RÓWNIEŻ

Brak komentarzy

Zostaw komentarz