Ostatnio jak byliśmy na Mazurach widziałam to danie w karcie i od razu mówiłam, że muszę to zrobić w domu. potem tylko patrzyłam jak kelnerzy noszą talerze z plackami ziemniaczanymi do kolejnych stolików. Wiedziałam, że to będzie dobre ale jadłam już rybę. Wiec jak tylko wróciliśmy kilka dni później przygotowałam je na obiad. Nie myliłam się – totalnie moje smaki. Genialna alternatywa dla placków z łososiem czy węgierskich które uwielbiam. Chrupiące placki ziemniaczane przełożone gzikiem okraszone podsmażonym boczkiem są od dzisiaj na pierwszym miejscu.
Kuchnia Warmii i Mazur Ziemniaki, cebule i czosnek zetrzeć na tarce. Pietruszkę pokroić. Dodać resztę składników i smażyć placki. Składniki na gzik wymieszać, dodać posiekany szczypiorek i odstawić. Usmażone placki przekładać gzikiem. W międzyczasie podsmażyć lekko boczek i podać razem z plackami.Plince z pomoćką
Składniki
Wykonanie
-
09/09/2024 -
08/09/2024 -
07/09/2024
Brak komentarzy