SŁODKOŚCI

Brownie z buraka

13/09/2021

Jadłam już różne brownie i bywało różnie. Tego z fasoli już nigdy nie zjem – jest najgorsze. Zdecydowanie najlepsze jest to z buraka. Kolejno lubię brownie z cukinii oraz to z soczewicy zwłaszcza z malinami. Swoja droga ten przepis muszę też kiedyś tu dodać.

Burak sam w sobie jest słodki i przyjemny w smaku. Myślę, że nawet bez dodatku czekolady to ciasto mogłoby być naprawdę dobre. dodatkowo zachwyca kolor buraka chociaż nie wiem jak zachowałby się bez żadnych dodatków. W każdym razie gotowany burak ma piękny kolor. Sok z buraka wykorzystałam jakiś czas temu do ciasteczek z truskawkami.

Brownie z buraka

Słodkości
bazyliowe.pl Porcje: 6-8

Składniki

  • 500g ugotowanych buraków,
  • 3 jajka,
  • 100g cukru,
  • 100g masła orzechowego,
  • 100g ciemnej czekolady 80%,
  • 20g kakao,
  • 5g cynamonu,
  • 150g mąki,
  • 50g kaszy manny,
  • 10g proszku do pieczenia,
  • owoce,

Wykonanie

1

Buraki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. W garnuszku rozpuścić czekoladę i masło orzechowe i odstawić na bok.

2

Do buraków dodajemy: mąkę, cukier, kakao, cynamon, jajka, kaszę manną oraz proszek do pieczenia. Wszystko mieszamy, na końcu dodajemy rozpuszczona czekoladę z masłem orzechowym. Ponownie wszystko mieszamy i przekładamy do wyłożonej papierem foremki (20x14cm).

3

Na górę układamy owoce.

4

Pieczemy 180’C 50-60min do suchego patyczka.

MOŻE CI SIĘ SPODOBAĆ RÓWNIEŻ

Brak komentarzy

Zostaw komentarz