Jadłam już różne brownie i bywało różnie. Tego z fasoli już nigdy nie zjem – jest najgorsze. Zdecydowanie najlepsze jest to z buraka. Kolejno lubię brownie z cukinii oraz to z soczewicy zwłaszcza z malinami. Swoja droga ten przepis muszę też kiedyś tu dodać.
Burak sam w sobie jest słodki i przyjemny w smaku. Myślę, że nawet bez dodatku czekolady to ciasto mogłoby być naprawdę dobre. dodatkowo zachwyca kolor buraka chociaż nie wiem jak zachowałby się bez żadnych dodatków. W każdym razie gotowany burak ma piękny kolor. Sok z buraka wykorzystałam jakiś czas temu do ciasteczek z truskawkami.
Buraki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. W garnuszku rozpuścić czekoladę i masło orzechowe i odstawić na bok. Do buraków dodajemy: mąkę, cukier, kakao, cynamon, jajka, kaszę manną oraz proszek do pieczenia. Wszystko mieszamy, na końcu dodajemy rozpuszczona czekoladę z masłem orzechowym. Ponownie wszystko mieszamy i przekładamy do wyłożonej papierem foremki (20x14cm). Na górę układamy owoce. Pieczemy 180’C 50-60min do suchego patyczka.Brownie z buraka
Składniki
Wykonanie
-
02/03/2023 -
06/02/2023 -
06/02/2023
Brak komentarzy