W zeszłym roku jak i w tym mieliśmy wysyp cukinii. To chyba jedyne warzywo które rośnie na tej jałowej ziemi u nas w ogródku. W przyszłym prawdopodobnie wsadzę tylko cukinię i patisony. Właśnie w zeszłym roku pierwszy raz zrobiłam brownie w tej kombinacji. Jadłam już różne i to smakuje mi najbardziej. Przepis powtarzałam wielokrotnie i to już znak, że jest ekstra. W dodatku super łatwy do zrobienia. Można kombinować i dodawać wież jak i suszone owoce. Ja uwielbiam suszone śliwki. Mogłabym jeść bez końca – najlepsze słodycze.
Cukinie zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Odstawić i jeśli zbierze się woda to ją odlać. W tym czasie rozpuścić w garnuszku masło i czekoladę. Odstawić do przestygnięcia ( ja włożyłam garnuszek do zimnej wody). Jajka utrzeć z cukrem na dość wysokich obrotach miksera. Kiedy mamy już gładką masę cały czas miksując wlewamy rozpuszczoną czekoladę z masłem. Następnie dodajemy startą cukinię. Potem mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Na końcu pokrojone śliwki. Ciasto wlewamy do foremki (moja 25x14cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 180’C 45min. Trzeba kontrolować, pieczemy do suchego patyczka. Suszone owoce można pominąć.
Brownie z cukinii
Składniki
Wykonanie
Moja rada
2 komentarze
Angelika
03/09/2021 at 08:43Ten przepis i to ciasto jest meega pyszne 🤩🤩🤩poprostu niesamowite 🤩dziękuję 😘😋
Marta
13/09/2021 at 06:39Bardzo mi miło. w weekend robiłam brownie z buraka – jest jeszcze pyszniejsze 😉