SŁODKOŚCI

Sernik nowojorski z wiśniami

14/10/2021

W życiu nie wszystko jest takie piękne jak widać na pierwszy rzut oka, na początku wyszło okropnie ale poprawiłam. Nie popełnia błędów tylko ten co nic nie robi. A każdy błąd to lekcja z której należy wyciągnąć wnioski. Na początku użyłam kisiel który okazał się porażką. Poprawiłam masę za pomocą skrobi i sytuacja uratowana. Zostały jedynie zacieki na bokach ciasta. możecie to zobaczyć na zdjęciach. Cieszę się, że doświadczenie w kuchni pozwala mi na rozwiązanie problemów tych kulinarnych przynajmniej.

Przepis na warstwę wiśniową jest więc już z innego sprawdzonego ciasta.

Sernik nowojorski z wiśniami

Słodkości
bazyliowe.pl Porcje: 12
Czas przygotowania: 2h

Składniki

  • Spód:
  • 200g herbatników,
  • 30g kakao,
  • 50g oleju kokosowego lub masła,
  • Masa serowa:
  • 1kg serka z wiaderka,
  • 200g cukru,
  • 70g skrobi ziemniaczanej,
  • 2 białka,
  • 2 całe jajka,
  • 200ml jogurtu greckiego,
  • wanilia,
  • Warstwa wiśniowa:
  • 1 słoik wiśni ~1litr,
  • 50g skrobi,
  • 30g cukru,

Wykonanie

Spód:

1

Ciastka pokruszyć i połączyć z tłuszczem oraz kakao. Wyłożyć na spód foremki.

Masa serowa:

2

Wszystkie składniki delikatnie wymieszać do połączenia. Nie mieszać długo żeby nie napowietrzyć masy. Sernik ma wyjść płaski. Wylewamy masę na wcześniej przygotowany spód.

3

Piekarnik nagrzać do 180’C. Do foremki tej większej w którą wstawiliśmy formę silikonową wlewamy zagotowaną w czajniku wodę tak żeby sięgała do połowy.

4

Wstawiam do piekarnika i pilnuję aż zagotuje się woda. U mnie trwało to 10min. Wtedy zmniejszam temp. do 150’C i piekę 50min. Razem sernik powinien być w piekarniku 60min.

5

Potem wyłączam piekarnik. Leciutko uchylam i zostawiam tam ciasto. Nie wyciągamy żeby się nie poparzyć! Dopiero jak woda ostygnie można wyciągnąć i odstawić sernik do całkowitego wystudzenia. Najlepiej na całą noc.

6

Po tym czasie wyciągamy sernik z foremki i robimy warstwę wiśniową.

Warstwa wiśniowa:

7

Z wiśni odlewamy sok i łączymy z skrobią oraz cukrem podgrzewamy aż zacznie gęstnieć i dodajemy wiśnie. Mieszamy i wykładamy na ciasto.

Moja rada

❗️Silikonową foremkę ułożyć w większej formie, a dopiero potem wykładać do niej spód i masę serową.❗️

MOŻE CI SIĘ SPODOBAĆ RÓWNIEŻ

Brak komentarzy

Zostaw komentarz