Zrobiłam ostatnio takie gruszki w zimowej odsłonie.
W zeszłym roku robiłam tez taki dżem tylko wtedy nie dodawałam przypraw, a do słoiczków wrzuciłam po 2 goździki i kawałku laski cynamonu:)
Wyszło 7 słoiczków takich jak na zdjęciu. Takie gruszki możemy potem użyć jako: dżem, nadzienie do naleśników lub dodatek do owsianki- minam!
Gruszki obieramy, kroimy w ćwiartki i wycinamy gniazdka nasienne. Następnie kroimy je na mniejsze kawałki i gotujemy. Gotujemy długo i od czasu do czasu mieszamy. Jak już ma konsystencje dżemu (u mnie to było 3h) to dodajemy przyprawy. Mieszamy i jeszcze chwilę gotujemy. Przekładamy do słoiczków. Pasteryzujemy 15min. Gruszki z kardamonem
Składniki
Wykonanie
-
09/09/2024 -
08/09/2024 -
07/09/2024
Brak komentarzy