PRZETWORY

Gruszki z przyprawami

23/10/2020

Zrobiłam ostatnio takie gruszki w zimowej odsłonie.
W zeszłym roku robiłam tez taki dżem tylko wtedy nie dodawałam przypraw, a do słoiczków wrzuciłam po 2 goździki i kawałku laski cynamonu:)

Wyszło 7 słoiczków takich jak na zdjęciu. Takie gruszki możemy potem użyć jako: dżem, nadzienie do naleśników lub dodatek do owsianki- minam!

Gruszki z kardamonem

Przetwory
bazyliowe.pl Porcje: 7
Czas przygotowania: 30min Czas przygotowania: 3h

Składniki

  • 2 kg gruszek,
  • 1 łyżeczka goździków,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 0,5 łyżeczki kurkumy,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • szczypta kardamonu,

Wykonanie

1

Gruszki obieramy, kroimy w ćwiartki i wycinamy gniazdka nasienne.

2

Następnie kroimy je na mniejsze kawałki i gotujemy.

3

Gotujemy długo i od czasu do czasu mieszamy.

4

Jak już ma konsystencje dżemu (u mnie to było 3h) to dodajemy przyprawy.

5

Mieszamy i jeszcze chwilę gotujemy.

6

Przekładamy do słoiczków.

7

Pasteryzujemy 15min.

MOŻE CI SIĘ SPODOBAĆ RÓWNIEŻ

Brak komentarzy

Zostaw komentarz