PRZETWORY

Konfitura z truskawek

01/07/2021

Kiedyś nie zastanawiałam się nad tym, że można w domu zrobić dżem 100%. Zawsze w koło mówione było, ze cukier konserwuje. Dzisiaj po kilku sezonach robienia domowych przetworów wiem, że to bzdura. Pierwszy raz zrobiłam bez cukru jagody. Takie 100% totalnie bez grama cukru zapakowałam do słoiczków i zawekowałam. Przetrwały wszystkie i były smaczne. Następnym razem poszłam o krok dalej i zrobiłam powidła wyszły genialne.

W kolejnych latach robiłam przetwory owocowe już bez cukru. Wiem, że to dużo więcej pracy niż dżem zrobiony z substancją zelującą. Ale na najlepsze zawsze trzeba czasu. Konfitura zrobiona w 1005 z owoców zawsze może zostać dosłodzona jeśli uznacie, że jest za mało słodka.

Metoda 100% polega na długim gotowaniu i odparowaniu wody z owoców. Bardzo przyda Wam się do tego patelnia wok. Po pierwsze duża powierzchnia dzięki której sok szybciej paruje. Po drugie nieprzymierzalna powłoka jest tutaj pomocna.

Już w zeszłym roku robiłam takie dżemy. Zimą dodajemy je do owsianki, rzadziej jemy na kanapki i super sprawdzają się do bezy kiedy nie ma sezonu na świeże owoce

Konfitura z truskawek

Przetwory
bazyliowe.pl Porcje: 12
Czas przygotowania: 3h

Składniki

  • 5kg truskawek
  • i dużo wolnego czasu 😉

Wykonanie

1

Połowę truskawek pokroiłam w ćwiartki i wrzuciłam do woka. Właściwie to kroiłam i na bieżąco je wrzucałam od czasu do czasu mieszając. Gotowałam je tak z 1,5h i jak woda wyparowała dodałam druga część i gotowałam dalej. Kiedy już dżem wydaje się być dość gęsty robimy test zimnego talerzyka.

2

Wkładamy jakieś 15 min prędzej talerzyk do zamrażarki i potem wykładamy na niego łyżeczkę dżemu. Po chwili dżem będzie zimny, a my wiemy jaką konsystencje będzie miał dżem kiedy wyciągniemy go ze słoika.

3

Teraz już tylko napełnić słoiczki i zawekować. Słoiki gotujemy 15-20min od zagotowania wody.

4

Zawsze stawiam do góry dnem aż do wystudzenia.

MOŻE CI SIĘ SPODOBAĆ RÓWNIEŻ

2 komentarze

  • Reply
    DoRi
    19/08/2021 at 14:32

    Ja też tak robię bez cukru, poszłam nawet o krok dalej i nawet nie pasteryzuje ( podobno hardcore) ale gorące daje do słoiczków zakręcam do góry dnem przykrywam i czekam aż wystygną każdy słoiczek mi zaciąga bez problemu i nic się nie zepsuło i nie psuje.

    • Reply
      Marta
      24/08/2021 at 08:46

      dużo ludzi tak robi bez pasteryzacji i to może się udać ale ja wszystko pasteryzuje, bo raz właśnie robiłam paprykę i było, że wystarczy zalać gorąca zalewą i niestety wszystko musiałam wyrzucić :/

    Zostaw komentarz