W tym roku miałam tyle ogórków, że postawiłam na eksperyment. Zawsze dobrze jest otworzyć taki dodatek do obiadu. Sałatki w słoikach są super kiedy nie zawsze w zasięgu ręki mamy składniki na przygotowanie takiej świeżej. Z resztek ogórków warto przyrządzić coś takiego. Ze swojego doświadczenia wiem, że lepiej przyrządzić kilka różnych sałatek w małych ilościach. Niż ze wszystkich ogórków zrobić to samo.
Ogórki kroimy w plastry, a cebulkę w kostkę. Przekładamy do miski, dodajemy sól i odstawiamy do lodówki na całą noc. Następnego dnia wodę która wytworzyła się z ogórków przelewamy do garnuszka. Dodajemy do niej ocet, koncentrat pomidorowy oraz cukier. Zalewy powinno wyjść 1,5litra więc resztę dopełniamy wodą z kranu. Wszystko podgrzewamy. Ogórki przekładamy do słoiczków. do każdego wkładamy po 1 liściu laurowym i jednej kulce ziela angielskiego i zalewamy. Pasteryzujemy 15min od zagotowania wody.Ogórki w pomidorach
Składniki
Wykonanie
-
04/08/2021 -
24/01/2021 -
20/11/2020
Brak komentarzy