PRZETWORY

Ogórki w pomidorach

24/08/2021

W tym roku miałam tyle ogórków, że postawiłam na eksperyment. Zawsze dobrze jest otworzyć taki dodatek do obiadu. Sałatki w słoikach są super kiedy nie zawsze w zasięgu ręki mamy składniki na przygotowanie takiej świeżej. Z resztek ogórków warto przyrządzić coś takiego. Ze swojego doświadczenia wiem, że lepiej przyrządzić kilka różnych sałatek w małych ilościach. Niż ze wszystkich ogórków zrobić to samo.

Ogórki w pomidorach

Przetwory
bazyliowe.pl Porcje: 12
Czas przygotowania: 1h

Składniki

  • 1,5kg ogórków,
  • 0,2kg cebuli,
  • 20g soli kamiennej (1łyżka),
  • 50g cukru,
  • 400g koncentratu pomidorowego,
  • 200ml octu,
  • 12 listków laurowych,
  • 12 kulek ziela angielskiego,

Wykonanie

1

Ogórki kroimy w plastry, a cebulkę w kostkę. Przekładamy do miski, dodajemy sól i odstawiamy do lodówki na całą noc.

2

Następnego dnia wodę która wytworzyła się z ogórków przelewamy do garnuszka. Dodajemy do niej ocet, koncentrat pomidorowy oraz cukier. Zalewy powinno wyjść 1,5litra więc resztę dopełniamy wodą z kranu. Wszystko podgrzewamy.

3

Ogórki przekładamy do słoiczków. do każdego wkładamy po 1 liściu laurowym i jednej kulce ziela angielskiego i zalewamy.

4

Pasteryzujemy 15min od zagotowania wody.

MOŻE CI SIĘ SPODOBAĆ RÓWNIEŻ

Brak komentarzy

Zostaw komentarz