Najlepszy dodatek do obiadu. U nas najwięcej idzie buraczków, pasują zwłaszcza do obiadów mięsnych. Idealne do zupy buraczkowej. Od lat u nas buraczki robi się właśnie z tego prostego przepisu i wybaczcie ale jest najlepszy.
Mi z tej porcji wyszło 14 słoiczków takich od 150ml. To akurat porcja na jeden obiad dla dwóch osób. Buraki gotujemy w osolonej wodzie (2 łyżeczki). Gotowały się ok. 30 min od zagotowania wody ale kontrolujemy. Odlewamy wodę i odstawiamy do wystudzenia. Obieramy ze skory. Zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Do startych buraczków dodać sól, pieprz, ocet i cukier. Następnie drobno pokroić cebulę i zeszklić na odrobinie oliwy. Wymieszać z buraczkami. Smakujemy i jeśli czegoś brakuje to dodajemy. Przekładamy do słoiczków i pasteryzujemy 15min.
Buraczki w słoiku
Składniki
Wykonanie
-
04/08/2021 -
24/01/2021 -
20/11/2020
Brak komentarzy