PRZETWORY

Buraczki z cebulką

02/08/2021

Najlepszy dodatek do obiadu. U nas najwięcej idzie buraczków, pasują zwłaszcza do obiadów mięsnych. Idealne do zupy buraczkowej. Od lat u nas buraczki robi się właśnie z tego prostego przepisu i wybaczcie ale jest najlepszy.


Buraczki w słoiku

Przetwory
bazyliowe.pl Porcje: 14

Mi z tej porcji wyszło 14 słoiczków takich od 150ml. To akurat porcja na jeden obiad dla dwóch osób.

Składniki

  • 3 kg buraków,
  • 2 cebule,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 2 łyżki octu,
  • 1 łyżka cukru,
  • szczypta pieprzu,

Wykonanie

1

Buraki gotujemy w osolonej wodzie (2 łyżeczki). Gotowały się ok. 30 min od zagotowania wody ale kontrolujemy.

2

Odlewamy wodę i odstawiamy do wystudzenia.

3

Obieramy ze skory.

4

Zetrzeć na tarce na grubych oczkach.

5

Do startych buraczków dodać sól, pieprz, ocet i cukier.

6

Następnie drobno pokroić cebulę i zeszklić na odrobinie oliwy.

7

Wymieszać z buraczkami. Smakujemy i jeśli czegoś brakuje to dodajemy.

8

Przekładamy do słoiczków i pasteryzujemy 15min.

MOŻE CI SIĘ SPODOBAĆ RÓWNIEŻ

Brak komentarzy

Zostaw komentarz