PRZETWORY

Lubczyk na później

22/06/2022

Wiem, że lubczyk można zamknąć w słoiku w postaci bardzo podobnej. Czytałam wiele takich przepisów ale były tam duże ilości soli. W dodatku gdybym taki słoiczek nawet otworzyła nie wiem kiedy zużyłabym resztę, bo nie jemy zup raz w tygodniu. szkoda więc robić coś co mogłoby się zepsuć. Pomyślałam, że dobrze będzie zamrozić porcję idealną do zupy czy sosu. Można tak zrobić również z innymi ziołami jak np. pietruszka czy koperek.

Lubczyk na później

Przetwory
bazyliowe.pl Porcje: 30
Czas przygotowania: 30min

Składniki

  • 250g lubczyku mogą to być same listki lub razem z gałązkami,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 4 łyżki oliwy,

Wykonanie

1

Lubczyk wrzucam do malaksera siekam i dodaje sól oraz oliwę.

2

Przekładam do foremek na lód i mrożę.

3

Moja porcja wystarczy na 30 zup 🙂

Moja rada

Potem takie zamrożone kostki możemy przerzucić do woreczka strunowego i tak przechowywać w zamrażarce.

MOŻE CI SIĘ SPODOBAĆ RÓWNIEŻ

Brak komentarzy

Zostaw komentarz