Dostałam super przepis na ciastka od mojego brata:) wyszły super z resztą już jadłam je tydzień temu jak Szymon je upiekł
Ciastka są bardzo łatwe do zrobienia z resztą z ogólnodostępnych składników. Pewnie dzisiaj je zjemy i jutro będę robiła coś nowego. U nas zawsze do kawy musi być coś słodkiego.
Takie ciastka zabieramy też do pracy kawa wtedy jeszcze bardziej niż zawsze. Banany w okresie jesienno-zimowym są ogólnodostępnymi owocami. W dodatku zawsze możecie kombinować i dodać na przykład orzechy, wiórki kokosowe czy słonecznik. Możliwości są nieograniczone wystarczy otworzyć szafkę kuchenna i coś tam na pewno będzie. Latem możemy je zrobić z truskawkami.
Masło rozpuszczamy w rondelku na malutkim ogniu, dodajemy do niego 2 obrane banany i rozruszamy widelcem. Ściągamy z ognia i odstawiamy na bok. W misce ubijamy jajka ze szczyptą soli aż zrobią się kremowe. Wtedy dodajemy cukier i jeszcze chwilę ubijamy. Następnie dodajemy rozpuszczone masło z bananami po jednej łyżce czasy czas mieszając. Pod koniec dodajemy stopniowo mąkę i proszek do pieczenia. Na blaszce wyłożonej papierem układamy ciastka. Każde ciastko jest zrobione z 2 łyżeczek masy. Na gorze ułożyłam plasterki banana. Pieczemy 165’C 15min. Czekoladę rozpuszczamy z mlekiem i polewamy ciastka. Cukier dark muscovado możemy zamienić na biały cukier ale wtedy należy dać go o połowę mniej, bo biały jest bardziej słodki.Ciastka z bananami
Składniki
Wykonanie
Moja rada
Komentarz
Szpileczkiibabeczki
14/01/2021 at 05:46Bardzo fajnie i smakowite ciacha 👍😊