SŁODKOŚCI

Mon chou ciasto z wiśniami

12/04/2022

Mon chou poznałam mieszkając w Holandii. Łatwe ciasto na korzennym spodzie z kremem śmietanowym i wiśniową frużeliną. W oryginale do tego ciasta używany jest serek mon chou. Tutaj w Polsce nie mamy tego serka i ja go zastępuje mascarpone. Wychodzi właśnie taka konsystencja jak powinno być w oryginale.

W Holandii mają jeszcze jedno ułatwienie. W sklepach dostępna frużelina w puszce – u nas niestety nie łatwa do zdobycia. Pomyślcie jak tam łatwo jest zrobić to ciasto kiedy można kupić chociaż taką frużelinę. dodatkowo możemy ją wykorzystać też w innych ciastach lub deserach.

Mon chou

Słodkości
bazyliowe.pl Porcje: 10-12
Czas przygotowania: 2h

Składniki

  • Spód:
  • 300g ciastek korzennych,
  • 100g masła lub oleju kokosowego,
  • Krem:
  • 500g mascarpone,
  • 500ml śmietanki 36%,
  • 2-3 łyżki cukru,
  • Warstwa wiśniowa:
  • 1 słoik wiśni 900ml,
  • 1 kisiel wiśniowy,
  • 1 łyżka cukru,

Wykonanie

1

Ciastka kruszymy i łączymy z rozpuszczonym olejem koko lub masłem.

2

Kremówkę ubijamy razem z serkiem i cukrem na gesty krem.

3

Wykładamy na ciasteczkowy spód.

4

Z wiśni należy odlać sok.

5

W soku wymieszać kisiel i cukier - podgrzać aż zgęstnieje.

6

Ściągnąć z ognia i dodać wiśnie wszystko wymieszać.

7

Ostudzić może być ciepłe ale nie gorące.

8

Wyłożyć na krem. Schłodzić min. 2h

Moja rada

Średnica blaszki 24cm

MOŻE CI SIĘ SPODOBAĆ RÓWNIEŻ

Brak komentarzy

Zostaw komentarz