SŁODKOŚCI

Torcik makowy

10/12/2021

Po prostu przepis jest wzięty z tego piernika tylko jabłka zamieniłam na mak. Nic odkrywczego. w lodówce miałam kremówkę, dokupiłam mascarpone i w końcu zużyłam marcepan. Który od pół roku leżał i czekał aż zrobię marcepanowe z wiśniami.

Na początku chciałam zrobić ciasto makowe i przełożyć zwykłym kremem śmietanowym. Na szczęście wpadłam na ten marcepan w szufladzie. Dzięki niemu odkryłam ten wspaniały krem. Krem ten chociaż gęsty nie nada się do tynkowania tortu ponieważ są w nim pyszne grudki z marcepanu.

Początkowo myślałam, że się załamię ponieważ ciasto z jednej strony bardzo wyrosło. Ale pokruszyłam nierówny blat ciasta na górze i wyszło super 🙂

Torcik makowy

Słodkości
bazyliowe.pl Porcje: 8-10
Czas przygotowania: 2h

Składniki

  • Ciasto:
  • 200g mielonego maku,
  • 300ml mleka,
  • 4 jajka,
  • 400g mąki,
  • 150g cukru,
  • 80g oleju,
  • 1 łyżeczka sody,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • kilka kropli olejku migdałowego,
  • Krem:
  • 500g mascarpone,
  • 500ml śmietanki 36%,
  • 200g marcepanu,
  • 30g cukru pudru,
  • Dodatkowo:
  • 50-100ml mleka do nasączenia ciasta.

Wykonanie

1

Mak mieszamy z mlekiem i odstawiamy na bok. Białka ubijamy dodając stopniowo cukier na sztywną pianę.

2

Dodajemy żółtka i ubijamy dalej.

3

Następnie dodajemy mąkę, proszek, sodę i delikatnie mieszamy łyżką.

4

Kolejno dodajemy mak i olej. Wszystko mieszamy łyżką. Pieczemy 180’C 40min.

5

Wystudzone ciasto kroimy na trzy części.

6

Marcepan zetrzeć na tarce.

7

Mascaropone ubić ze śmietanką i cukrem pudrem. Jak zacznie gęstnieć dodawać stopniowo starty marcepan.

8

Krem podzielić na pół i nasączyć mlekiem i przełożyć blaty ciasta.

9

Ostatnią część kruszymy na górę.

10

Schłodzić i gotowe.

MOŻE CI SIĘ SPODOBAĆ RÓWNIEŻ

Brak komentarzy

Zostaw komentarz