Po prostu przepis jest wzięty z tego piernika tylko jabłka zamieniłam na mak. Nic odkrywczego. w lodówce miałam kremówkę, dokupiłam mascarpone i w końcu zużyłam marcepan. Który od pół roku leżał i czekał aż zrobię marcepanowe z wiśniami.
Na początku chciałam zrobić ciasto makowe i przełożyć zwykłym kremem śmietanowym. Na szczęście wpadłam na ten marcepan w szufladzie. Dzięki niemu odkryłam ten wspaniały krem. Krem ten chociaż gęsty nie nada się do tynkowania tortu ponieważ są w nim pyszne grudki z marcepanu.
Początkowo myślałam, że się załamię ponieważ ciasto z jednej strony bardzo wyrosło. Ale pokruszyłam nierówny blat ciasta na górze i wyszło super 🙂
Mak mieszamy z mlekiem i odstawiamy na bok. Białka ubijamy dodając stopniowo cukier na sztywną pianę. Dodajemy żółtka i ubijamy dalej. Następnie dodajemy mąkę, proszek, sodę i delikatnie mieszamy łyżką. Kolejno dodajemy mak i olej. Wszystko mieszamy łyżką. Pieczemy 180’C 40min. Wystudzone ciasto kroimy na trzy części. Marcepan zetrzeć na tarce. Mascaropone ubić ze śmietanką i cukrem pudrem. Jak zacznie gęstnieć dodawać stopniowo starty marcepan. Krem podzielić na pół i nasączyć mlekiem i przełożyć blaty ciasta. Ostatnią część kruszymy na górę. Schłodzić i gotowe.Torcik makowy
Składniki
Wykonanie
Brak komentarzy