Jeśli czytasz ten przepis to znaczy, że tak jak i ja lubisz marcepan. Zatem to ciasto też z pewnością polubisz – marcepan i wiśnie to smaczne połączenie. W dodatku ciasto jest mało skomplikowane i smakuje wyśmienicie. Sprawdzi się świetnie w okresie świątecznym kiedy chcemy zaserwować coś wyjątkowego. Marcepan kupiłam w lidlu, kiedyś robiłam sama ale zdecydowanie łatwiej i szybciej jest kupić;)

Z podanych składników otrzymacie dużą blachę pysznego ciasta.
Miękkie masło ucieramy z cukrem, następnie dodajemy jajka jedno po drugim cały czas mieszając. Kolejno mąki, proszek, soda oraz aromat. Na końcu dodajemy połowę rozdrobnionej masy marcepanowej - resztę zostawiamy na później. Wykładamy ciasto do blaszki (moja ma 22x32cm) na ciasto wykładamy resztę masy marcepanowej. Najlepiej porwać ją na kawałki rozrzucić na ciasto. Następnie odsączone z zalewy wiśnie. Pieczmy 170’C 40min. Najlepiej sprawdzić patyczkiem. Po wystudzeniu robimy polewę. Tabliczkę czekolady rozpuszczamy w garnuszku razem z mlekiem i tłuszczem. Polewamy ciasto i gotowe. Do polewy można dodać kilka rozdrobnionych migdałów.Marcepanowe z wiśniami
Składniki
Wykonanie
Moja rada
-
06/02/2023 -
10/01/2023 -
05/01/2023
Brak komentarzy