PIECZYWO

Bułki pszenne

22/03/2021

Bułki te upiekłam ze słodem jęczmienny i głównie w swojej kuchni do tego przepisu go używam. Poprawia on smak, zapach i kolor pieczywa oraz wzbogaca je o wartości odżywcze i mineralne. w dodatku mam wrażenie, że drożdże po dodatku słodu do ciasta rosną jeszcze lepiej.

Te bułki nadają się też do hamburgerów (wystarczy upiec w innej formie) oraz do bułeczek z pulpecikami. Super sprawdzają się także w postaci kanapek. Są to prawdziwe i syte bułki, niestety w sklepach coraz częściej trafiam na bułki którymi ciężko się najeść.

Bułki pszenne

Pieczywo
bazyliowe.pl Porcje: 12-14
Czas przygotowania: 1h15min

Składniki

  • 500g wody,
  • 20g świeżych drożdży,
  • 1kg mąki,
  • 50g cukru,
  • 50g miękkiego masła,
  • 20g słodu jęczmiennego,
  • 20g soli,
  • 2 jajka,

Wykonanie

1

Wszystkie składniki wrzucamy do misy miksera w kolejności takiej jak napisałam w przepisie i wyrabiamy ciasto.

2

Przykrywamy i odstawiamy na 1h w ciepłe miejsce lub na cała noc w zimne.

3

Po tym czasie formujemy bułki.

4

Odstawiamy do wyrośnięcia na 30 min.

5

Piec 200’C 15-20min.

Moja rada

Można posmarować roztrzepanym białkiem i posypać sezamem lub makiem.

MOŻE CI SIĘ SPODOBAĆ RÓWNIEŻ

Brak komentarzy

Zostaw komentarz