Każdy przepis który ląduje na tym blogu jest wg mnie pyszny. Zawsze dodaję tylko te które mi zasmakowały. Uważam, że internet jest już i tak przepełniony inspiracjami na tyle, że szkoda tu miejsca na niewypały. Chociaż zawsze starannie dobieram składniki moich dań, a zazwyczaj to piszę sobie prędzej na kartce to czasami zdarza się porażka w kuchni. Na szczęście nie jest to często. Kiedyś jednak korzystając z różnych przepisów miałam kilka wpadek jak wegański sernik kokosowy. Chociaż wyglądał pięknie, smak pozostawiał wiele do życzenia. Z powodzeniem przerobiłam go wtedy na owsiankę kokosową. Koniec końców nic się nie zmarnowało ale teraz podchodzę już z dystansem do takich nowości. Dlatego w tym miejscu w sieci wolę przedstawić Wam jeden pyszny przepis niż codziennie dodawać coś czego nie jestem pewna.
Zapiekankę z ziemniaki, kiszoną kapustą i mięsem mielonym znam z czasów kiedy mieszkałam w Holandii i było to jedno z moich ulubionych dań. Do dzisiaj powtarzam ten przepis z tym, że wtedy kupowałam coś w stylu „pomysł na…” a teraz robię sosik sama. Zapiekanka jest niezmiennie pyszna.
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej (1 łyżeczka soli) wodzie 20min od zagotowania wody. Kapustę gotujemy w wodzie (tyle tylko żeby ją zakryło). Nie płuczemy jej prędzej, a wodę solimy szczyptą soli. Gotujemy tyle samo co ziemniaki i potem odlewamy wodę na sitku. Mięso podsmażamy na oliwie dosłownie 5-10min, przyprawiamy odrobiną soli (`0,5 łyżeczki) i czym lubimy. Ja nie daje innych przypraw, bo sosik i kapusta kiszona robią robotę. Składniki sosu: jajka, śmietanę, wodę, skrobię oraz przyprawy dokładnie mieszamy za pomocą rózgi kuchennej. Układamy plasterki ziemniaków. Mięso mielone, kapustę kiszoną i ponownie plasterki ziemniaków. Na wszystko wylewamy sos i posypujemy bułką tarta. Pieczemy 180’C 45min. Zapiekanka z kiszonej kapusty
Składniki
Wykonanie
-
04/08/2021 -
24/01/2021 -
20/11/2020
Brak komentarzy