SŁODKOŚCI

Ciasto czekoladowo borówkowe

04/10/2021

Miałam pomysł na ciasto z malinami ale malin nie było. następne zaraz na myśl przyszły mi borówki. Borówki i czekolada to super połączenie. Wyszło ciasto w stylu sernika na zimno. Użyłam ricotty która super się sprawdza w tego typu sernikach. Ricotta to super ser, muszę przyznać, że w pieczonym serniku tez się sprawdza. Jakiś czas temu zrobiłam z nim sernik z truskawkami i wyszedł pyszny.

Ciasto czekoladowo borówkowe

Słodkości
bazyliowe.pl Porcje: 10-12
Czas przygotowania: 45min

Składniki

  • Spód:
  • 200g herbatników,
  • 20g kakao,
  • 100g/ 6-8 łyżek rozpuszczonego oleju kokosowego lub masła,
  • Masa serowa:
  • 500g serka ricotta,
  • 500g śmietanki 36%,
  • 100g czekolady,
  • 50g cukru,
  • 15g żelatyny,
  • 50ml wody,
  • Warstwa owocowa:
  • 300g borówek,
  • 1 galaretka przezroczysta,
  • 400ml wody,

Wykonanie

1

Pierwsze co robimy to rozpuszczamy galaretkę w 400ml wody wg instrukcji na opakowaniu. Odstawiamy do wystudzenia. Celowo daje mniej wody żeby galaretka lepiej się trzymała.

Spód:

2

Herbatniki kruszymy mieszamy z kakao i łączymy z rozpuszczonym tłuszczem.

3

Wykładamy na spod formy (moja ma średnicę 25cm).

Masa serowa:

4

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do wystudzenia.

5

Ubijamy kremówkę i odstawiamy.

6

Żelatynę namaczamy w wodzie i odstawiamy.

7

W osobnej misce łączymy serek ricotta z cukrem. Dodajemy ubitą śmietanę i wszystko mieszamy. Następnie cały czas mieszając dodajemy rozpuszczona czekoladę. Wszystko na niskich obrotach miksera.

8

Podgrzewamy żelatynę i dodajemy do powstałej masy.

9

Wszystko dokładnie i szybko mieszamy. Wykładamy na ciasteczkowy spod.

Warstwa owocowa:

10

Układamy owoce i zalewamy tężejącą galaretką. Galaretka ma być ostudzoną i zaczynać tężeć inaczej owoce prawdopodobnie wypłyną.

11

Odstawiamy do schłodzenia na min kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

MOŻE CI SIĘ SPODOBAĆ RÓWNIEŻ

Brak komentarzy

Zostaw komentarz