SŁODKOŚCI

Ciasto marchewkowe

10/05/2022

To moje idealne ciasto marchewkowe. Wracałam do tego przepisu już wiele razy i jeszcze nie raz wrócę. Najbardziej odpowiada mi ta struktura ciasta. Przyznam, że zanim doszłam do takiego efektu zaliczyłam kilka porażek. Na szczęście jak raz wyszło po zmianie proporcji tak teraz wychodzi już zawsze.

Plusem takiego ciasta jest równie to, że świeżość zachowuje kilka dni – jeśli przetrwa. Jest też super pomysłem na zabraniem go do pracy, na piknik czy w drogę.

Ciasto marchewkowe

Słodkości
bazyliowe.pl Porcje: 10-12
Czas przygotowania: 1h

Jest to porcja na jedno korytko 28x15cm

Składniki

  • Ciasto:
  • 300g marchewki,
  • 150g masła,
  • 4 jajka,
  • 200g cukru,
  • 300g mąki,
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 150g dowolnych orzechów, suszonych owoców itp.
  • Polewa:
  • 1 jogurt (~150g miałam orzechowy z syropem klonowym,
  • 1 płaska łyżeczka żelatyny,
  • 1 łyżka wody,
  • płatki migdałowe,

Wykonanie

1

Marchew zetrzeć na grubych oczkach.

2

Masło rozpuścić w garnuszku - odstawić na bok.

3

Jajka utrzeć z cukrem. Dodać roztopione masło i wymieszać. Następnie mąka, proszek, cynamon i przyprawa. Wszystko wymieszać aż powstanie jednolita masa. Dodać bakalie i marchew. Wymieszać szpatułką. Piec w korytku wyłożonym papierem do pieczenia 180’C 60min.

4

Po wystudzeniu opcjonalnie można zrobić polewę. Ale ja upiekłam dwa i pierwsze jedliśmy bez 😉

5

Do kubka wsypać żelatynę, dodać wodę. Odstawić na 5min. Podgrzać dodać jogurt energicznie wymieszać i polać ciasto. Posypać płatkami, chwilkę potrzeba aż stężeje.

Moja rada

Użyłam mieszanki wszystkich orzechów jakie miałam plus suszone jabłka, śliwki, morele, daktyle, rodzynki, żurawinę. Można kombinować:)

MOŻE CI SIĘ SPODOBAĆ RÓWNIEŻ

Brak komentarzy

Zostaw komentarz