Schab do najłatwiejszych mięs nie należy. Oczywiście schabowe to łatwe danie ale zrobić soczysty schab w jednym kawałku to już większe wyzwanie. Zawsze to powtarzam, że łatwo jest przygotować mięsa które mają warstwę tłuszczu. Takie chude jak schab czy szynka warto piec pod przykryciem i w niższej temperaturze żeby były soczyste. Serduszko wyszło przez przypadek 🙂
Jeśli chcecie uzyskać niepowtarzalny smak mięsa warto przyprawić je nawet dwa dni wcześniej. Ja tak robię często przyprawiam mięso zaraz po przyniesieniu do domu. Jak zamierzam piec je w ciągu dwóch dni to zamykam w pudełku i chowam do lodówki. Natomiast jeśli mam w planach przygotowanie go za tydzień pakuję w worek próżniowy, Przyprawione prędzej mięso smakuje wiele lepiej niż bezpośrednio przed pieczeniem.
Schab nacinamy wzdłuż i wkładamy śliwki. Obwiązujemy. Przekładamy do zamykanego pudełka lub naczynia, przyprawiamy, dodajemy olej i wkładamy do lodówki na noc. Następnego dnia przekładamy schab do naczynia w którym będziemy piec. Przykrywamy - można folią alu. Pieczemy 180’C 40min, po tym czasie ściągamy przykrycie i pieczemy jeszcze 20-30min aż się zarumieni.Schab ze śliwką
Składniki
Wykonanie
Brak komentarzy