OBIADY

Schab ze śliwką

09/12/2021

Schab do najłatwiejszych mięs nie należy. Oczywiście schabowe to łatwe danie ale zrobić soczysty schab w jednym kawałku to już większe wyzwanie. Zawsze to powtarzam, że łatwo jest przygotować mięsa które mają warstwę tłuszczu. Takie chude jak schab czy szynka warto piec pod przykryciem i w niższej temperaturze żeby były soczyste. Serduszko wyszło przez przypadek 🙂

Jeśli chcecie uzyskać niepowtarzalny smak mięsa warto przyprawić je nawet dwa dni wcześniej. Ja tak robię często przyprawiam mięso zaraz po przyniesieniu do domu. Jak zamierzam piec je w ciągu dwóch dni to zamykam w pudełku i chowam do lodówki. Natomiast jeśli mam w planach przygotowanie go za tydzień pakuję w worek próżniowy, Przyprawione prędzej mięso smakuje wiele lepiej niż bezpośrednio przed pieczeniem.

Schab ze śliwką

Obiad
bazyliowe.pl Porcje: 6-7
Czas przygotowania: 1h30min

Składniki

  • 1-1,5kg schabu,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej,
  • 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego,
  • 2 liście laurowe,
  • 3 kulki ziela angielskiego,
  • szczypta pieprzu,
  • 2 łyżki oleju,
  • kilka śliwek,
  • sznurek do obwiązania,

Wykonanie

1

Schab nacinamy wzdłuż i wkładamy śliwki.

2

Obwiązujemy. Przekładamy do zamykanego pudełka lub naczynia, przyprawiamy, dodajemy olej i wkładamy do lodówki na noc.

3

Następnego dnia przekładamy schab do naczynia w którym będziemy piec.

4

Przykrywamy - można folią alu.

5

Pieczemy 180’C 40min, po tym czasie ściągamy przykrycie i pieczemy jeszcze 20-30min aż się zarumieni.

MOŻE CI SIĘ SPODOBAĆ RÓWNIEŻ

Brak komentarzy

Zostaw komentarz