KOLACJE/ PASTY KANAPKOWE

Rillettes 

12/08/2022

Pierwsze co przyszło mi na myśl kiedy tego posmakowałam to ekskluzywny smalec. Nigdy nie ukrywałam, że smalec bardzo lubię ale taki domowy. Nie raz zdarzyło mi się – żadna filozofia ale smak obłędny zwłaszcza na świeżym chlebie. Rillettes to francuski „odpowiednik” naszego smalcu który smakuje wyśmienicie na świeżej bagietce. Tak też zrobiłam za pierwszym razem – jedliśmy go z bagietką. Przygotowanie go to znacznie więcej czasu niż naszego smalcu z cebulką ale warto.

Tradycyjnie rillettes przygotowuje się z wieprzowiny i ja tak właśnie zrobiłam. Może być przygotowane też z kurczaka, kaczki, gęsi, dziczyzny, a nawet ryb. W zależności od użytego mięsa czas gotowania ulegnie zmianie. Jestem przekonana, że w każdej z tych wersji smakuje wyjątkowo. Najlepiej zrobię i dam Wam znać.

Rillettes to długo i wolno gotowane mięso, zwykle we własnym tłuszczu z dodatkiem kilku ziół i przypraw. To, co powstaje w wyniku długiego powolnego gotowania, przypomina szarpaną wieprzowinę o delikatniejszym smaku. Jest po prostu pyszne. 

Klasyczne rillettes wieprzowe z francuskiego miasta Tours są obecnie chronione na mocy prawa UE jako ChNP . Jako takie muszą być przyrządzane z wieprzowiny według określonej receptury. O miano „stolicy rillettes” od dawna rywalizuje też La Mans, znane ze legendarnego toru wyścigowego, na którym rozgrywany jest prestiżowy 24-godzinny wyścig samochodowy.

Klasyczne rillettes de Tours ze znaczkiem ChNP

Do rillettes możecie użyć chudego wieprzowego mięsa i słoniny lub smalcu.

Rillettes 

Kolacja
bazyliowe.pl Porcje: 10
Czas przygotowania: 4h

Składniki

  • 1,5kg mięsa wieprzowego z łopatki lub szynki,
  • 600g słoniny lub smalcu,
  • 100ml wody,
  • 2 szalotki,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczka rozmarynu,
  • 1 łyżeczka tymianku,
  • 4 liście laurowe,

Wykonanie

1

Do garnka żeliwnego wlewamy wodę.

2

Wrzucamy smalec lub pokrojoną w kostkę skłonię.

3

Podgrzewamy.

4

Wrzucamy mięso pokrojone na dosyć dużą kostkę.

5

Dodajemy sól, czosnek, szalotkę, liście laurowe, rozmaryn i tymianek.

6

Wstawiamy do piernika na 120'C 4h

7

Po tym czasie mięso rozdrabniamy - właściwie samo się rozpada.

8

Gorące przekładamy do słoiczków i zakręcamy.

9

Słoiczki ładnie się zamkną i wciągną wieczka.

10

Tak przygotowane rillettes można przechowywać kilka tygodni w lodowce.

Moja rada

Możemy gotować na malutkim ogniu zamiast wstawiać do piekarnika.

MOŻE CI SIĘ SPODOBAĆ RÓWNIEŻ

Brak komentarzy

Zostaw komentarz