Ciasto na pizzę to zawsze bardzo pożądany przepis. Od jakiegoś czasu robię tylko wg tej receptury. Nam smakuje. Czasami piekę pizzę po prostu na dużej blaszce z piekarnika. Czasami na okrągłej do pizzy, a innym razem…, no właśnie ten inny sposób opiszę w tym poście.
Wyrabiam ciasto i formuję dwa mniej więcej okrągłe cienko rozwałkowane placki. Robię jeden po drugim, nigdy nie nakładam składników od razu na oba. Chodzi o to żeby ciasto nie nasiąkło sosem. Po pierwsze nagrzewam do takiej pizzy piekarnik do 250’C. W piekarniku wkładam blaszkę tą piekarnikową odwróconą do góry dnem. W ten sposób wszystko się nagrzewa razem. Kiedy już piekarnik jest nagrzany mój placek wykładam na łopatę do pizzy obsypaną mąką. Ważne jest dobrze podsypać ciasto żeby nie było potem problemu z zsunięciem na blachę. Taką łopatę można kupić np. na allegro za 25-30zł.Na nałożone na łopatę ciasto wykładam sos, ser oraz dodatki. Potem działam szybko, otwieram piekarnik i zsuwam pizza z łopaty na blachę. Piekę aż się zarumieni i tutaj możecie sami wybrać ulubiony stopień wypieczenia. Jednak nie dłużej niż 10min.
Oczywiście wiem, że pizzę można wypiekać w domowych warunkach również na kamieniu. Jednak na wszystkie kuchenne przedmioty potrzebne jest przede wszystkim miejsce. Tak upieczona na blaszce pizza jest bardzo smaczna, a spód jest chrupiący. Można też zaopatrzyć się w specjalny piec do pieczenia pizzy w domowych warunkach ale to raczej bardzo drogie rozwiązanie Warto więc najpierw wypróbować możliwości które mamy na wyciągnięcie ręki i za darmo:)
Drożdże kruszymy i mieszamy z cukrem oraz ciepłą wodą. Odstawiamy aż zaczną pracować ~15min. Po tym czasie dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na 1h. Następnie formujemy pizzę. Wykładamy najpierw sos, ser oraz resztę składników. Piekę +/-10min 250’C Dodatki zależą od naszej wyobraźni. Możemy zrobić z sosem pomidorowym lub śmietanką 18%.
Ciasto warto zrobić z podwójnej porcji ponieważ proporcje są podane na jedną cienką pizzę.Pizza - ciasto
Składniki
Wykonanie
Moja rada
-
04/08/2021 -
24/01/2021 -
20/11/2020
Brak komentarzy