KOLACJE

Pizza

21/01/2021

Ciasto na pizzę to zawsze bardzo pożądany przepis. Od jakiegoś czasu robię tylko wg tej receptury. Nam smakuje. Czasami piekę pizzę po prostu na dużej blaszce z piekarnika. Czasami na okrągłej do pizzy, a innym razem…, no właśnie ten inny sposób opiszę w tym poście.

Wyrabiam ciasto i formuję dwa mniej więcej okrągłe cienko rozwałkowane placki. Robię jeden po drugim, nigdy nie nakładam składników od razu na oba. Chodzi o to żeby ciasto nie nasiąkło sosem. Po pierwsze nagrzewam do takiej pizzy piekarnik do 250’C. W piekarniku wkładam blaszkę tą piekarnikową odwróconą do góry dnem. W ten sposób wszystko się nagrzewa razem. Kiedy już piekarnik jest nagrzany mój placek wykładam na łopatę do pizzy obsypaną mąką. Ważne jest dobrze podsypać ciasto żeby nie było potem problemu z zsunięciem na blachę. Taką łopatę można kupić np. na allegro za 25-30zł.Na nałożone na łopatę ciasto wykładam sos, ser oraz dodatki. Potem działam szybko, otwieram piekarnik i zsuwam pizza z łopaty na blachę. Piekę aż się zarumieni i tutaj możecie sami wybrać ulubiony stopień wypieczenia. Jednak nie dłużej niż 10min.

Oczywiście wiem, że pizzę można wypiekać w domowych warunkach również na kamieniu. Jednak na wszystkie kuchenne przedmioty potrzebne jest przede wszystkim miejsce. Tak upieczona na blaszce pizza jest bardzo smaczna, a spód jest chrupiący. Można też zaopatrzyć się w specjalny piec do pieczenia pizzy w domowych warunkach ale to raczej bardzo drogie rozwiązanie Warto więc najpierw wypróbować możliwości które mamy na wyciągnięcie ręki i za darmo:)

Pizza - ciasto

Kolacja
bazyliowe.pl Porcje: 1
Czas przygotowania: 15min

250g mąki, 160ml wody, 5g świeżych drożdży, 0,5 łyżeczki cukru, 1 łyżka oliwy, 1 łyżeczka cukru,

Składniki

  • 250g mąki,
  • 160ml wody,
  • 5g świeżych drożdży,
  • 0,5 łyżeczki cukru,
  • 1 łyżka oliwy,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 0,5 łyżeczki soli,

Wykonanie

1

Drożdże kruszymy i mieszamy z cukrem oraz ciepłą wodą.

2

Odstawiamy aż zaczną pracować ~15min.

3

Po tym czasie dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto.

4

Odstawiamy do wyrośnięcia na 1h.

5

Następnie formujemy pizzę.

6

Wykładamy najpierw sos, ser oraz resztę składników.

7

Piekę +/-10min 250’C

Moja rada

Dodatki zależą od naszej wyobraźni. Możemy zrobić z sosem pomidorowym lub śmietanką 18%. Ciasto warto zrobić z podwójnej porcji ponieważ proporcje są podane na jedną cienką pizzę.

MOŻE CI SIĘ SPODOBAĆ RÓWNIEŻ

Brak komentarzy

Zostaw komentarz