SŁODKOŚCI

Czekoladowy sernik

22/01/2021

Jak robiłam to ciasto nie myślałam, że ma swoją nazwę – Izaura. Dopiero moi obserwujący mnie uświadomili. robiąc je miałam ochotę na brownie ale został mi serek w wiaderku do zużycia. Pomyślałam w sumie zrobię brownie i masę serową – jakoś to będzie. Po wyłożeniu na blachę mój optymizm trochę jednak zmalał. Ciasto wyglądało tragicznie… z resztą zobaczcie sami. Normalnie tragedia – oczami wyobraźni już widziałam zakalec z mojego czekoladowego.

Jednak ku mojemu zdziwieniu wyszło coś dobrego. A czy ktoś nie lubi tych dwóch smaków – serniczka i czekolady?

Czekoladowy sernik

Słodkości
bazyliowe.pl Porcje: 20
Czas przygotowania: 1h

Składniki

  • Część czekoladowa:
  • 200g masła,
  • 200g ciemnej czekolady 80%,
  • 250ml mleka,
  • 3 jajka,
  • 200g cukru,
  • 250g mąki,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia lub sody,
  • Masa sernikowa:
  • 1 kg serka z wiaderka,
  • 3 jajka,
  • 150g cukru,
  • 1 łyżka masła,
  • 2 budynie śmietankowe,
  • kilka kropli aromatu śmietankowego,
  • szczypta soli,

Wykonanie

Część czekoladowa:

1

W garnuszku podgrzewamy mleko, czekoladę i masło cały czas mieszając żeby się nie przypaliło.

2

Odstawiamy do przestudzenia.

3

W tym czasie ubijamy jajka z cukrem na gładką puszystą masę.

4

Następnie dodajemy na przemian mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia oraz masę czekoladową cały czas mieszając.

Masa sernikowa:

5

Żółtka łączymy z cukrem, miękkim masłem, serkiem oraz budynkami energicznie wyrabiając gładką masę.

6

Białka ubijamy osobno i delikatnie łączymy z masą.

7

Do wyłożonej papierem blaszki (32x22cm) najlepiej wykładać po łyżce każdej masy na przemian.

8

Piekłam 160’C 1h.

9

Jemy dopiero jak będzie wystudzone.

Moja rada

Oczywiście wywaliłam całą ciemną masę i potem myślałam jak to na przyszłość lepiej zrobić... Więc najlepiej zrobić obie masy i wykładać po troch na przemian.

MOŻE CI SIĘ SPODOBAĆ RÓWNIEŻ

Brak komentarzy

Zostaw komentarz