SŁODKOŚCI

Jagielnik

22/12/2021

Kaszy jaglanej nie cierpię ale w jagielniku jest super. Jedyne co wg mnie sensownego można z niej zrobić. Pyszne ciasto bez pieczenia na migdałowo daktylowym spodzie. Warto przynajmniej raz spróbować.

Jagielnik

Słodkości
bazyliowe.pl Porcje: 10-12
Czas przygotowania: 1h

Składniki

  • Spód:
  • 200g migdałów,
  • 100g daktyli,
  • 1 łyżka oleju kokosowego,
  • 1 łyżeczka kakao,
  • Masa:
  • 350g/2szklanki kaszy jaglanej,
  • 1 litr mleka,
  • 1 szklanka wiórek kokosowych,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • Polewa:
  • 1 łyżka masła,
  • 3 łyżki cukru,
  • 2 łyżki miodu,
  • 0,5 szklanki wiórek kokosowych,

Wykonanie

1

Kasze jaglaną gotujemy z ulubionym mlekiem (ja zrobiłam z migdałowym) - od czasu do czasu mieszamy.

2

Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 15min.

3

Do blendera wrzuciłam migdały i zmieliłam - można użyć mąki kokosowej.

4

Dodajemy daktyle, kakao i olej kokosowy i wszystko razem blendujemy.

5

Wykładamy na spód blaszki.

6

Jeszcze ciepłą ugotowaną kaszę jaglaną blendujemy z cukrem i i wiórkami.

7

Wykładamy do blaszki.

8

Następnie w garnuszku rozpuszczamy masło, cukier i miód aż się połączą.

9

Mieszamy z wiórkami j wykładamy na ciasto.

10

Teraz już tylko wystarczy schłodzić minimum 2h ciasto jest pyszne i bardzo syte😋

Moja rada

Jeśli chcecie żeby ciasto było 100% wegańskie wystarczy polewę zrobić z masła orzechowego.

MOŻE CI SIĘ SPODOBAĆ RÓWNIEŻ

Brak komentarzy

Zostaw komentarz