Kaszy jaglanej nie cierpię ale w jagielniku jest super. Jedyne co wg mnie sensownego można z niej zrobić. Pyszne ciasto bez pieczenia na migdałowo daktylowym spodzie. Warto przynajmniej raz spróbować.
Więcej pomysłów na okrągłe ciasta znajdziecie tutaj.
Kasze jaglaną gotujemy z ulubionym mlekiem (ja zrobiłam z migdałowym) - od czasu do czasu mieszamy. Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 15min. Do blendera wrzuciłam migdały i zmieliłam - można użyć mąki kokosowej. Dodajemy daktyle, kakao i olej kokosowy i wszystko razem blendujemy. Wykładamy na spód blaszki. Jeszcze ciepłą ugotowaną kaszę jaglaną blendujemy z cukrem i i wiórkami. Wykładamy do blaszki. Następnie w garnuszku rozpuszczamy masło, cukier i miód aż się połączą. Mieszamy z wiórkami j wykładamy na ciasto. Teraz już tylko wystarczy schłodzić minimum 2h ciasto jest pyszne i bardzo syte😋 Jeśli chcecie żeby ciasto było 100% wegańskie wystarczy polewę zrobić z masła orzechowego.Jagielnik
Składniki
Wykonanie
Moja rada
Brak komentarzy