Kaszy jaglanej nie cierpię ale w jagielniku jest super. Jedyne co wg mnie sensownego można z niej zrobić. Pyszne ciasto bez pieczenia na migdałowo daktylowym spodzie. Warto przynajmniej raz spróbować.
![](https://bazyliowe.pl/wp-content/uploads/2021/12/jag1-rotated-e1640163224387-915x1024.jpg)
![](https://bazyliowe.pl/wp-content/uploads/2021/12/jag2-rotated-e1640163246581-883x1024.jpg)
![](https://bazyliowe.pl/wp-content/uploads/2021/12/jag3-rotated-e1640163267506-960x1024.jpg)
![](https://bazyliowe.pl/wp-content/uploads/2021/12/jag4-rotated-e1640163281441-952x1024.jpg)
![](https://bazyliowe.pl/wp-content/uploads/2021/12/jag5-rotated-e1640163296926-952x1024.jpg)
![](https://bazyliowe.pl/wp-content/uploads/2021/12/jag6-rotated-e1640163313907-878x1024.jpg)
![](https://bazyliowe.pl/wp-content/uploads/2021/12/jag7-rotated-e1640163333987-915x1024.jpg)
![](https://bazyliowe.pl/wp-content/uploads/2021/12/jag82-e1640163349144-1024x945.jpg)
Więcej pomysłów na okrągłe ciasta znajdziecie tutaj.
Kasze jaglaną gotujemy z ulubionym mlekiem (ja zrobiłam z migdałowym) - od czasu do czasu mieszamy. Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 15min. Do blendera wrzuciłam migdały i zmieliłam - można użyć mąki kokosowej. Dodajemy daktyle, kakao i olej kokosowy i wszystko razem blendujemy. Wykładamy na spód blaszki. Jeszcze ciepłą ugotowaną kaszę jaglaną blendujemy z cukrem i i wiórkami. Wykładamy do blaszki. Następnie w garnuszku rozpuszczamy masło, cukier i miód aż się połączą. Mieszamy z wiórkami j wykładamy na ciasto. Teraz już tylko wystarczy schłodzić minimum 2h ciasto jest pyszne i bardzo syte😋 Jeśli chcecie żeby ciasto było 100% wegańskie wystarczy polewę zrobić z masła orzechowego.Jagielnik
Składniki
Wykonanie
Moja rada
Brak komentarzy