Bakłażan chociaż jest warzywem bardzo pysznym jest mało doceniany. W swojej kuchni używam go regularnie, a jednym z lepszych dań jest dla mnie musaka. Lubię też pieczonego z oliwą do obiadu. Świetnie nadaje się też jako dodatek do past warzywnych.
Tym razem przygotowałam nadziewane bakłażany z soczewicą, danie to można zrobić z mięsem albo wegetariańskie. Pomysłów na nadzienie jest nieskończenie wiele.
Bakłażany przecinamy na pół nacinamy jak na ostatnim zdjęciu skrapiamy oliwą i solimy, a następnie pieczemy 180’C 25min. W tym czasie robimy farsz. Na odrobinie oliwy podsmażamy posiekaną cebulę oraz czosnek. Dodajemy mięso mielone, a potem przecier pomidorowy. Na końcu dodajemy soczewicę oraz przyprawy, mieszamy i wszystko gotujemy jeszcze ok. 5min odstawiamy na bok. Z upieczonych bakłażanów wydrążamy środek. Ten miąższ siekamy i dodajemy do farszu. Nakładamy cały nasz farsz do wydrążonych bakłażanów i pieczemy jeszcze 10-15min. Na górę położyłam jogurt grecki oraz pietruszkę. To było pycha. Faszerowane bakłażany
Składniki
Wykonanie
-
09/09/2024 -
08/09/2024 -
07/09/2024
Brak komentarzy