OBIADY

Faszerowane bakłażany

11/01/2021

Bakłażan chociaż jest warzywem bardzo pysznym jest mało doceniany. W swojej kuchni używam go regularnie, a jednym z lepszych dań jest dla mnie musaka. Lubię też pieczonego z oliwą do obiadu. Świetnie nadaje się też jako dodatek do past warzywnych.

Tym razem przygotowałam nadziewane bakłażany z soczewicą, danie to można zrobić z mięsem albo wegetariańskie. Pomysłów na nadzienie jest nieskończenie wiele.

Faszerowane bakłażany

Obiad
bazyliowe.pl Porcje: 2
Czas przygotowania: 60 min

Składniki

  • 2 bakłażany,
  • 1 mała cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 200g mięsa mielonego,
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego,
  • 0,5 szklanki czerwonej soczewicy,
  • 1 łyżeczka oregano,
  • 1 łyżeczka soli,
  • szczypta papryki ostrej,
  • oliwa,
  • jogurt grecki,

Wykonanie

1

Bakłażany przecinamy na pół nacinamy jak na ostatnim zdjęciu skrapiamy oliwą i solimy, a następnie pieczemy 180’C 25min.

2

W tym czasie robimy farsz. Na odrobinie oliwy podsmażamy posiekaną cebulę oraz czosnek. Dodajemy mięso mielone, a potem przecier pomidorowy. Na końcu dodajemy soczewicę oraz przyprawy, mieszamy i wszystko gotujemy jeszcze ok. 5min odstawiamy na bok.

3

Z upieczonych bakłażanów wydrążamy środek. Ten miąższ siekamy i dodajemy do farszu. Nakładamy cały nasz farsz do wydrążonych bakłażanów i pieczemy jeszcze 10-15min. Na górę położyłam jogurt grecki oraz pietruszkę. To było pycha.

MOŻE CI SIĘ SPODOBAĆ RÓWNIEŻ

Brak komentarzy

Zostaw komentarz