SŁODKOŚCI

Ciasto z wiśniami i kremem budyniowym

15/10/2021

Dostałam od mamy taki stary przepis na ciasto cytrynowe. Najpierw z niego powstał jabłecznik z galaretką. Tym razem zrobiłam wiśniowe i zamiast kremu śmietanowego postawiłam na budyniowy. jak już zauważyliście uwielbiam obsypać ciasto wiórkami kokosowymi to najlepszy i najszybszy sposób. Mam już pomysł na kolejną wersję. Powiedzmy oryginał ale z lekka modyfikacją. Zrobię jak tylko będzie okazja, a tych nie brakuje. Kawę pijemy codzienni i codziennie musimy mieć coś słodkiego.

Ciasto z wiśniami i kremem budyniowym

bazyliowe.pl Porcje: 20

Duża blacha 37x24cm

Składniki

  • Biszkopt:
  • 3 jajka,
  • 100g cukru,
  • 150g mąki,
  • 4g proszku do pieczenia,
  • Warstwa wiśniowa:
  • 1 słoik wiśni ok.1litr,
  • 2 opakowania kisielu wiśniowego,
  • woda,
  • Krem budyniowy:
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego,
  • 500ml mleka,
  • 200g masła,
  • 50g cukru,
  • 200g wiórek kokosowych,

Wykonanie

Spód:

1

Białka ubić z cukrem na sztywna pianę. Dodawać po jednym żółtku i ubijać dalej. Zmniejszyć obroty do minimum i dodawać stopniowo mąkę oraz proszek. Wyłożyć do natłuszczonej blaszki i piec 180’C ok. 20min aż się zarumieni.

Warstwa wiśniowa;

2

Z wiśni odlać sok. Do soku dodać wody tak żeby całość miała 750ml. Dodać tam kisiel i wymieszać. Podgrzewać cały czas mieszając aż zacznie gęstnieć. Ściągnąć z ognia i dodać wiśnie. Wymieszać i wyłożyć na wystudzony biszkopt.

Krem budyniowy:

3

Budyń przygotować z mlekiem wcześniej. Tak żeby był wystudzony. Najlepiej kiedy budyń i masło są w temperaturze pokojowej, bo inaczej krem może się zwarzyć.

4

Masło utrzeć z cukrem. Cały czas mieszać dodawać po jednej łyżce budyniu. Jak się połączy z masłem to kolejną i kolejną aż wszystko będzie połączone. Tak przygotowany krem wyłożyć na warstwę wiśniową. Wiórki kokosowe podsmażyć na suchej patelni od czasu do czasu mieszając. Jak będą nabierały koloru wyłączyć i przestudzić. Wysypać na krem budyniowy. Całość schłodzić w lodowce ok. 2h pychota😋

Moja rada

Budyń najlepiej przygotować na samym początku.

MOŻE CI SIĘ SPODOBAĆ RÓWNIEŻ

Brak komentarzy

Zostaw komentarz