SŁODKOŚCI

Red velvet cake

23/12/2021

Ciasto red velvet idealnie kolorystycznie wpasowuje się w klimat świąt. Robiłam już je wiele razy – jest łatwe w przygotowaniu. Wystarczy składniki wymieszać widelcem. Pięknie rośnie, a potem już tylko wystarczy przełożyć kremem. Przygotowałam najłatwiejszy z możliwych krem. Do tego zdobienie w stylu wianka czyni go jeszcze bardziej świątecznym.

Uprzedzając ciasto wyjdzie tylko z sztucznym barwnikiem. Niestety nie da się go zastąpić sokiem z buraka. Ja barwniki spożywcze kupiłam na allegro. Używam barwników w proszku.

Więcej pomysłów na okrągłe ciasta znajdziecie tutaj.

Red velvet cake

Słodkości
bazyliowe.pl Porcje: 10-12
Czas przygotowania: 1h

Składniki

  • Ciasto:
  • 400g mąki,
  • 200g cukru,
  • 1 łyżeczka kakao,
  • 200g jogurtu greckiego,
  • 2 jajka,
  • 350ml oleju/oliwy,
  • szczypta czerwonego barwnika,
  • 100ml wody,
  • 1 łyżka octu,
  • 1 łyżeczka sody,
  • Krem:
  • 1 kg serka waniliowego z wiaderka,
  • 1 galaretka przezroczysta,
  • 3 łyżeczki żelatyny,
  • 250ml wody,

Wykonanie

Ciasto:

1

Mąkę, cukier, kakao i barwnik mieszamy razem. Następnie dodajemy, jogurt, jajka, oliwę i wodę. Wszystko dokładnie mieszamy widelcem. Do tego przepisu nie potrzeba miksera. Na końcu łączymy ocet z sodą i dodajemy do masy dokładnie mieszając. Polowe ciasta wykładamy do tortownicy i pieczemy 180’C 20-25min warto położyć papier na spod wtedy łatwo wyciągnąć ciasto i upiec następna część.

Krem:

2

Po wystudzeniu robimy krem. Do gorącej wody wrzucamy galaretkę i żelatynę dokładnie mieszamy aż wszystko się rozpuści.

3

Łączymy w mikserze serem z jeszcze ciepłą galaretką i przekładamy ciasto. Jeśli krem jest zbyt płynny można poczekać 5min aż zacznie tężec ale radzę nie zapomnieć, bo to musi być szybka akcja🤪🤣

4

Do lodówki na 1-2h i gotowe😊

MOŻE CI SIĘ SPODOBAĆ RÓWNIEŻ

Brak komentarzy

Zostaw komentarz