Ciasto red velvet idealnie kolorystycznie wpasowuje się w klimat świąt. Robiłam już je wiele razy – jest łatwe w przygotowaniu. Wystarczy składniki wymieszać widelcem. Pięknie rośnie, a potem już tylko wystarczy przełożyć kremem. Przygotowałam najłatwiejszy z możliwych krem. Do tego zdobienie w stylu wianka czyni go jeszcze bardziej świątecznym.
Uprzedzając ciasto wyjdzie tylko z sztucznym barwnikiem. Niestety nie da się go zastąpić sokiem z buraka. Ja barwniki spożywcze kupiłam na allegro. Używam barwników w proszku.
Więcej pomysłów na okrągłe ciasta znajdziecie tutaj.
edit: 14-12-2022
Ciasto upiekłam kolejny raz. Na pierwszych zdjęciach ciasto jest z serkiem waniliowym, a tym razem zrobiłam je z serkiem naturalnym. W międzyczasie też już je piekłam ale nie zrobiłam zdjęć. Jest to efektowne ciasto, a na zdjęciach możecie porównać progres w wykonaniu i zdjęciach – aparat ten sam 😉




Ciasto: Mąkę, cukier, kakao i barwnik mieszamy razem. Następnie dodajemy, jogurt, jajka, oliwę i wodę. Wszystko dokładnie mieszamy widelcem. Do tego przepisu nie potrzeba miksera. Na końcu łączymy ocet z sodą i dodajemy do masy dokładnie mieszając. Polowe ciasta wykładamy do tortownicy i pieczemy 180’C 20-25min warto położyć papier na spod wtedy łatwo wyciągnąć ciasto i upiec następna część. Krem: Po wystudzeniu robimy krem. Do gorącej wody wrzucamy galaretkę i żelatynę dokładnie mieszamy aż wszystko się rozpuści. Łączymy w mikserze serem z jeszcze ciepłą galaretką i przekładamy ciasto. Jeśli krem jest zbyt płynny można poczekać 5min aż zacznie tężec ale radzę nie zapomnieć, bo to musi być szybka akcja🤪🤣 Do lodówki na 1-2h i gotowe😊 Można upiec jedno ciasto i potem przekroić. Ja tak zrobiłam kolejnym razem wtedy czas zwiększamy do 40-50min trzeba kontrolować patyczkiem.Red velvet cake
Składniki
Wykonanie
Moja rada
Brak komentarzy