Dla mnie nieodłączny element świąt to biała kiełbasa i babka gotowana. Od kiedy pamiętam taka babka u nas w domu była. W zeszłym roku zrobiłam ją pierwszy raz. W tym powtórzę ten przepis. Formę do babki gotowanej kupiłam na allegro moja forma to ten mniejszy rozmiar.
Do babki zrobiłam lukier z dodatkiem soku Z buraka. na ostatnią chwile nic innego nie przyszło mi do głowy. a ten okazał się być bardzo ładny. No i sok nie zmienił smaku lukru.
![](https://bazyliowe.pl/wp-content/uploads/2022/04/bab1.jpg)
![](https://bazyliowe.pl/wp-content/uploads/2022/04/bab2-e1649930543155.jpg)
![](https://bazyliowe.pl/wp-content/uploads/2022/04/bab3-e1649930564723.jpg)
![](https://bazyliowe.pl/wp-content/uploads/2022/04/bab4-e1649930578930.jpg)
![](https://bazyliowe.pl/wp-content/uploads/2022/04/bab5.jpg)
![](https://bazyliowe.pl/wp-content/uploads/2022/04/bab6.jpg)
![](https://bazyliowe.pl/wp-content/uploads/2022/04/bab7.jpg)
![](https://bazyliowe.pl/wp-content/uploads/2022/04/bab9.jpg)
![](https://bazyliowe.pl/wp-content/uploads/2022/04/bab91.jpg)
![](https://bazyliowe.pl/wp-content/uploads/2022/04/bab92.jpg)
Ciasto: Jajka utrzeć z cukrem i masłem. Dodać mąki, proszek do pieczenia oraz skórkę z cytryny. Białka ubić w osobnym naczyniu na sztywna pianę i wszystko delikatnie połączyć. Przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i gotować 1h od momentu zagotowania wody. Lukier: Wszystkie składniki mieszamy i polewamy ciasto. Lukier ładnie zastyga po 30min. Ten sok można zebrać nawet z takich buraczków do obiadu tylko Nie tych z chrzanem 😉Babka gotowana
Składniki
Wykonanie
Moja rada
Brak komentarzy