śledzie nalezą do takiego typu jedzenia który albo lubisz albo nie. Mam tak, że lubię bardzo ale nie jem ich często. Czasami potrafię nie jeść ich długi czas, a jak potem najdzie mnie ochota nie mogę przestać ich jeść. Śledzie są proste w przygotowaniu i nie chodzi o ten przepis ale i każdy inny. Dlatego taki sałatki śledziowe warto robić. W tym przepisie jest sporo warzyw co sałatkę czyni jeszcze bardziej atrakcyjną. Takie śledzie w słoiczku spokojnie mogą stać w lodówce +/- tydzień.
Filety wymoczyć w wodzie 2-3h. Wylać wodę z wiaderka opłukać filety i zalać czystą wodą. Po tym czasie odlać wodę i najlepiej posmakować czy nie są za słone. Cebulkę pokroić w kostkę i zeszklić na odrobinie oleju (resztę zostawić). Dodać posiekany czosnek i drobno pokrojoną paprykę. Wszystko podsmażyć +/- 10min. Następnie dodać koncentrat i resztę oleju i poczekać aż się zagotuje. Na końcu dodać cukier, ziele, liście i ocet. Wymieszać, zagotować i zostawić. Pokroić filety śledziowe. Ja kroje na paseczki ok. 1cm. Pokroić w kostkę ogórki. Wszystko wrzucić do miski i wymieszać. Przekładam do słoika i wkładam do lodówki. Mogą tak stać spokojnie tydzień. Najlepsze są na drugi dzień😋Śledzie po cygańsku
Składniki
Wykonanie
Moja rada
Brak komentarzy