SAŁATKI

Śledzie po cygańsku

20/04/2022

śledzie nalezą do takiego typu jedzenia który albo lubisz albo nie. Mam tak, że lubię bardzo ale nie jem ich często. Czasami potrafię nie jeść ich długi czas, a jak potem najdzie mnie ochota nie mogę przestać ich jeść. Śledzie są proste w przygotowaniu i nie chodzi o ten przepis ale i każdy inny. Dlatego taki sałatki śledziowe warto robić. W tym przepisie jest sporo warzyw co sałatkę czyni jeszcze bardziej atrakcyjną. Takie śledzie w słoiczku spokojnie mogą stać w lodówce +/- tydzień.

Śledzie po cygańsku

Sałatki
bazyliowe.pl Porcje: 8-10
Czas przygotowania: 1h

Składniki

  • 500g filetów śledziowych,
  • 2 cebule,
  • 1 papryka,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 5-6 ogórków konserwowych,
  • 1 koncentrat pomidorowy ~200g,
  • 2 łyżki octu,
  • 1 łyżka cukru,
  • 150ml oleju,
  • 3 liście laurowe,
  • 5 kulek ziela angielskiego,

Wykonanie

1

Filety wymoczyć w wodzie 2-3h. Wylać wodę z wiaderka opłukać filety i zalać czystą wodą. Po tym czasie odlać wodę i najlepiej posmakować czy nie są za słone.

2

Cebulkę pokroić w kostkę i zeszklić na odrobinie oleju (resztę zostawić).

3

Dodać posiekany czosnek i drobno pokrojoną paprykę.

4

Wszystko podsmażyć +/- 10min.

5

Następnie dodać koncentrat i resztę oleju i poczekać aż się zagotuje.

6

Na końcu dodać cukier, ziele, liście i ocet.

7

Wymieszać, zagotować i zostawić.

8

Pokroić filety śledziowe. Ja kroje na paseczki ok. 1cm.

9

Pokroić w kostkę ogórki.

10

Wszystko wrzucić do miski i wymieszać.

11

Przekładam do słoika i wkładam do lodówki.

Moja rada

Mogą tak stać spokojnie tydzień. Najlepsze są na drugi dzień😋

MOŻE CI SIĘ SPODOBAĆ RÓWNIEŻ

Brak komentarzy

Zostaw komentarz