SŁODKOŚCI

Sernik nowojorski dyniowy

23/09/2021

Z dyni w swoim życiu kulinarnym robiłam już dużo. To bardzo wdzięczne warzywo które sprawdza się w daniach wytrawnych ale też i tych słodkich. Robiłam też super sos z dyni do ryżu, przepis jako jeden nielicznych jest w moim przepiśniku. w serniku dynia sprawdziła się super. Z puree z dyni można zrobić nawet pumpkin spice latte, które jest super propozycją na jesień. Ale chyba takim najbardziej popularnym przepisem jest zupa krem z dyni. Przechodzę do sernika, bo nie lubię długich wpisów 🙂

Najpierw musiałam nazbierać

Sernik nowojoski dyniowy

Słodkości
bazyliowe.pl Porcje: 10-12
Czas przygotowania: 2h

Składniki

  • Spód:
  • 200g ciastek korzennych,
  • 8 łyżek rozpuszczonego oleju kokosowego lub masła,
  • Masa serowa:
  • 400-500g puree z dyni,
  • 1 kg serka z wiaderka,
  • 200g cukru,
  • 75g maki ziemniaczanej,
  • 4 jajka,
  • 5g przypraw: cynamon, kardamon, przyprawa do piernika, gałka muszkatołowa - co macie to mieszacie.
  • Krem cynamonowy:
  • 250ml śmietanki 36%,
  • 10g cukru pudru,
  • 1 łyżeczka cynamonu,

Wykonanie

1

Pierwsze co to pieczemy dynie. Kroimy na ćwiartki wyciągamy nasiona i pieczemy 30min 180’C. Odstawiamy do przestygnięcia.

2

Silikonową formę średnicy 24cm układam na blaszce.

3

Następnie przystępujemy do robienia spodu. Ciastka kruszymy w blenderze i mieszamy z tłuszczem. Wykładamy na spód.

4

Masa serowa: jajka roztrzepujemy widelcem. Dynie oddzielamy od skory i rozgniatamy widelcem. Wszystkie składniki masy setowej przekładamy do miski miksera i delikatnie na najmniejszych obrotach mieszamy do połączenia tak żeby nie napowietrzać masy. Jeśli lubicie słodkie ciasta dodajcie 2 łyżki cukru więcej.

5

Masę serowa wykładamy na ciasteczkowy spód. Blachę którą mamy na spodzie napełniamy wrząca wodą mniej więcej do połowy wysokości. Pieczemy 120’C 1,5h po uchylamy drzwiczki i studzimy ciasto. Dopiero jak woda ostygnie wyciągamy ciasto żeby się nie poparzyć.

6

Przed podaniem robimy krem cynamonowy ubijając wszystkie składniki kremu. Wykładamy na ciasto. Możemy jeszcze schłodzić.

MOŻE CI SIĘ SPODOBAĆ RÓWNIEŻ

Brak komentarzy

Zostaw komentarz