Z dyni w swoim życiu kulinarnym robiłam już dużo. To bardzo wdzięczne warzywo które sprawdza się w daniach wytrawnych ale też i tych słodkich. Robiłam też super sos z dyni do ryżu, przepis jako jeden nielicznych jest w moim przepiśniku. w serniku dynia sprawdziła się super. Z puree z dyni można zrobić nawet pumpkin spice latte, które jest super propozycją na jesień. Ale chyba takim najbardziej popularnym przepisem jest zupa krem z dyni. Przechodzę do sernika, bo nie lubię długich wpisów 🙂
Pierwsze co to pieczemy dynie. Kroimy na ćwiartki wyciągamy nasiona i pieczemy 30min 180’C. Odstawiamy do przestygnięcia. Silikonową formę średnicy 24cm układam na blaszce. Następnie przystępujemy do robienia spodu. Ciastka kruszymy w blenderze i mieszamy z tłuszczem. Wykładamy na spód. Masa serowa: jajka roztrzepujemy widelcem. Dynie oddzielamy od skory i rozgniatamy widelcem. Wszystkie składniki masy setowej przekładamy do miski miksera i delikatnie na najmniejszych obrotach mieszamy do połączenia tak żeby nie napowietrzać masy. Jeśli lubicie słodkie ciasta dodajcie 2 łyżki cukru więcej. Masę serowa wykładamy na ciasteczkowy spód. Blachę którą mamy na spodzie napełniamy wrząca wodą mniej więcej do połowy wysokości. Pieczemy 120’C 1,5h po uchylamy drzwiczki i studzimy ciasto. Dopiero jak woda ostygnie wyciągamy ciasto żeby się nie poparzyć. Przed podaniem robimy krem cynamonowy ubijając wszystkie składniki kremu. Wykładamy na ciasto. Możemy jeszcze schłodzić.Sernik nowojoski dyniowy
Składniki
Wykonanie
-
09/09/2024 -
08/09/2024 -
07/09/2024
Brak komentarzy