SŁODKOŚCI

Raffaello bez pieczenia

26/03/2021

Bardzo lubię ciasta ale nie zawsze chce mi się piec. mimo, że uwielbiam czas spędzać w kuchni niekoniecznie chcę tam spędzać cały swój wolny czas po pracy. natomiast ciasto do kawy to już chciałabym mieć codziennie. dlatego też często robię takie szybkie ciasta bez pieczenia. Najczęściej na spodzie z herbatników oraz oleju koksowego. uważam, że olej kokosowy idealnie wiąże taki spód. Spróbujcie raz zrobić ciasteczkowy spód do ciasta z olejem kokosowym zamiast masła, a sami zobaczycie różnicę.
Do dekoracji ciasta użyłam marakuję – tak się złożyło, że tylko to miałam.

Raffaello bez pieczenia

Słodkości
bazyliowe.pl Porcje: 8-10
Czas przygotowania: 20min

Składniki

  • 250g herbatników,
  • 2 łyżki wiórek kokosowych,
  • 8 łyżek rozpuszczonego oleju koko lub masła,
  • 500ml kremówki 36%,
  • 1 puszka mleczka koko,
  • 4 łyżki miodu lub cukru,
  • 2 łyżki płatków migdałowych,
  • 4 łyżeczki żelatyny,

Wykonanie

1

Ciastka kruszymy w blenderze i łączymy z płynnym tłuszczem oraz wiórkami.

2

Wykładamy na spod foremki (moja ma 24cm średnicy).

3

Namaczamy żelatynę w 4 łyżkach wody - odstawiamy na bok.

4

Ubijamy kremówkę do dajemy mleczko kokosowe cały czas ubijając, cukier i na końcu dodajemy płatki migdałowe.

5

Podgrzewamy żelatynę (nie wolno zagotować) i łączymy z kremem.

6

Wykładamy na ciasteczkowy spod.

7

Posypujemy wiórkami kokosowymi.

8

Teraz tylko schłodzić minimum 2h i gotowe


MOŻE CI SIĘ SPODOBAĆ RÓWNIEŻ

Brak komentarzy

Zostaw komentarz