Bardzo lubię ciasta ale nie zawsze chce mi się piec. mimo, że uwielbiam czas spędzać w kuchni niekoniecznie chcę tam spędzać cały swój wolny czas po pracy. natomiast ciasto do kawy to już chciałabym mieć codziennie. dlatego też często robię takie szybkie ciasta bez pieczenia. Najczęściej na spodzie z herbatników oraz oleju koksowego. uważam, że olej kokosowy idealnie wiąże taki spód. Spróbujcie raz zrobić ciasteczkowy spód do ciasta z olejem kokosowym zamiast masła, a sami zobaczycie różnicę.
Do dekoracji ciasta użyłam marakuję – tak się złożyło, że tylko to miałam.
Ciastka kruszymy w blenderze i łączymy z płynnym tłuszczem oraz wiórkami. Wykładamy na spod foremki (moja ma 24cm średnicy). Namaczamy żelatynę w 4 łyżkach wody - odstawiamy na bok. Ubijamy kremówkę do dajemy mleczko kokosowe cały czas ubijając, cukier i na końcu dodajemy płatki migdałowe. Podgrzewamy żelatynę (nie wolno zagotować) i łączymy z kremem. Wykładamy na ciasteczkowy spod. Posypujemy wiórkami kokosowymi. Teraz tylko schłodzić minimum 2h i gotoweRaffaello bez pieczenia
Składniki
Wykonanie
-
30/08/2024 -
06/02/2023 -
10/01/2023
Brak komentarzy