Uwielbiam knedle ze śliwkami i myślę, że warto raz do roku je zjeść. A dlaczego tylko raz? Jest tyle wspaniałych sezonowych owoców i warzyw, że nie sposób w ciągu jednego sezonu kilka razy powtórzyć przepis. Śliwki w tym roku przerabiałam na powidła, zamknęłam tez trochę w słoikach, a z całej reszty zrobiłam knedle.
Ziemniaki ugotować w osolonej (1 łyżeczka) wodzie ok 30min od zagotowania wody. Ostudzić. Do ostudzonych ziemniaków dodać mąkę, jajko i połączyć składniki. Im mniej mąki tym knedle bardziej puszyste wiec najpierw dodajcie 200g mąki, a jeśli będzie za mało dodajcie trochę więcej. Śliwki nakroić i wyciągnąć pestkę. Trochę ciasta rozpłaszczyć w dłoni i włożyć śliwkę do środka. Uformować kulkę. Mi wyszło 16 knedli. Wszystko zależy od wielkości śliwek. W garnku zagotować wodę lekko ją posolić i gotować knedle wrzucając stopniowo po jednej tak żeby w garnku nie było ich za dużo. Jak wypłyną to są gotowe. Knedle podałam z bułką tartą usmażoną na maśle. Na 50g masła ok. 4 łyżki bułki tartej. I słodkim sosem ze śmietanki i cynamonu (100g śmietany, łyżka cukru, łyżeczka cynamonu).Knedle ze śliwkami
Składniki
Wykonanie
Brak komentarzy